Најстарија слика на свијету приказује свињу

РТС
Foto: Твитер

Археолози су пронашли најстарију слику на свијету и то је - приказ брадавичасте свиње.

Истраживањем најранијег бављења умјетношћу, испоставило се да је рана умјетност људи била врло заступљена у југоисточној Азији.

Једно од дјела то и доказује - умјетници који су осликавали зид пећине Сулавези, прије више од 45.500 година, приказивали су комплетну социјалну интеракцију између брадавичастих свиња.

Слика брадавичасте свиње пронађене у пећини у Индонезији стара је најмање 45.500 година, и то је чини најстаријим познатим приказом одређене фигуре на свијету.

Истраживачи су открили заправо да цијело подручје обилује праисторијском умјетношћу у пећинама, и склоништима од камена.

Године 2019. у пећини Леанг булу бипонг, пронађен је спектакуларни мурал сцене лова који датира од прије око 44.000 година.

Истраживачи Адам Брум са Универзитета Грифит у Аустралији и његове колеге, истакли су да је старост цртежа свиња утврђена анализом минерала из цртежа.

Они наводе да је пронађена још једна слика свиње, која је стара најмање 32.000 година, у пећини Лејанг балангајиа.

Иначе, праисторијска умјетност на стијенама, утврђена је у око 300 пећина и склоништа на подручју Сулавесија.

Пронађени и докази о томе како су се давно правиле боје за сликање

"Новооткривене" - слике свиња пронађене су заправо 2017. и 2018. године, али је тај проналазак објелодањен тек сада.

Ипак, и на територији Европе су познати прикази који датирају далеко у прошлост ( прије око 30.000 година) као што су прикази животиња у пећини Ласко, фигуре пронађене у Њемачкој, камене статуе нађене у Шпанији...

Пронађени су и обриси цртежа на пећинским зидовима у Шпанији и Португалији стари око 65.000 година, али проналазачи мисле да су их направили неандерталци, а не рани Хомо сапиенс.

Оно што се може рећи је да су рани становници Индонезије били умјетнички настројени и чини се да су били очарани брадавичастом свињом.

Наративни мурал стар 44.000 година, широк 4,5 метра, показује причу о лову, али и о интеракцији међу животињама, а у близини су пронађени и докази о томе како су се правиле боје за потребе сликања. Слика свиње углавном је направљена коришћењем тамноцрвене боје.

На крају ипак, аутори студије и истраживачи слика свиња, упозоравају да не могу дефинитивно да тврде да су њихови аутори савремени људи, јер, недостаје још доказа.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана