Најопасније банде у Мексику и Италији

Глас Српске
Најопасније банде у Мексику и Италији

Лондон - Мексички нарко-картел представља најјачу и најопаснију мафијашку организацију на свијету, тврде криминолози.

Полицијски експерти упозоравају на брутално понашање мексичких мафијаша - одрубљивање глава, мучења, атентате, отмице... Најјачу групу са сједиштем у Нуево Лареду одликује подјела на кланове "Браво" и "Зетас", који су у сталном рату против конкурентског "Картела дел Норесте".

На другом мјесту је италијанска мафија са најбруталнијим представницима - "Коза ностра", апулијанска "Сакра корона унита", затим "Ндрангета", односно "Калабрези", те напуљска "Гомора".

Они се, уз наркотике, баве рекетирањем, лихварењем, подмићивањем, шверцом, коцком, те илегалним клађењем. Италијански мафијаши остварују десетине милијарди долара годишњег профита, али више нису моћни као у прошлом вијеку.

На трећем мјесту је руска мафија. "Солнцевскаја братва" представља мрежу од десет одвојених "бригада" које дјелују независно, али држе руску страну и заједничке финансије.

Велико надзорно тијело чини дванаест вођа цијеле организације.

Умреженост са тајним службама даје им специфичан контекст, а главни бизнис је сарадња са произвођачима мака у Авганистану, међу којима је, како неки тврде, и америчка војска.

Медији их највише помињу по "трафикингу", сексуалном робљу, педофилији, као и свим осталим деликтима који су табуи.

Слиједе амерички гангстери и уличне банде у САД. Посебно су опасни "Крипси" - афроамеричка улична банда основана у Лос Анђелесу.

Познати су по диловању дроге, убиствима и пљачкама.

У САД су веома јаке и "латинобанде", које имају блиске везе са мексичким нарко-картелима. Највише чланова долази из Салвадора, а познати су по окрутној и бескрупулозној освети. Они убијају жене и дјецу полицијских и правосудних службеника.

Јаке су и расистичке банде - "Аријевци". То је "братство" које дјелује и на слободи и у затворима.

Међу пет најјачих мафија, према процјенама полицијских експерата широм свијета, убраја се и албанска мафија.

Крвна освета, култ породице и специфичан сет симбола и правила одвајају албански систем од класичне хијерархије.

"Кошницу" (тржиште) воде кланови од којих свако има своју "дјелатност". Производња, прерада, транспорт и чување дроге су криминалне радње које дијеле међу собом.

Четири "кровне" албанске мафијашке организације су "Кула", "Абази", "Борици" и "Брокај".

Британски медији коментаришу да међу најјачим мафијашким бандама нема Колумбијаца и Јапанаца, који традиционално имају снажне криминогене организације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана