Најбогатији људи на свијету рекордно увећали своју имовину током пандемије коронавируса

ГС
Foto: ИЛУСТРАЦИЈА

Имовинско богатство најбогатијих људи на свијету је током пандемије коронавируса додатно увећано, наведено је у извјештају о свјетској неједнакости.

Ријеч је о рекордном повећању имовинског богатства.Аутори овог извјештаја су научници из различитих области друштвених наука. Наведено је да милијардери посједују 3,5 посто глобалног имовинског богатства.

Прошле године су посједовали два посто глобалног имовинског богатства."Криза узрокована коронавирусом је повећала неједнакост између веома богатих и остатка популације", напоменуо је Лукас Шанел, који је предводио истраживање по овом питању.Указао је на то да богате државе знатно користе фискалну подршку становништву како би успориле нагли раст стопе сиромаштва.За израду овог извјештаја кориштена су различита истраживања и јавно доступни подаци.

Предговор извјештаја написали су амерички економисти, који су 2019. награђени Нобеловом наградом због истраживања проблема сиромаштва - Абхијит Банерје и Естер Дуфло.У извјештају је оцијењено да је на дјелу "екстремна концентрација економске моћи у рукама малог броја супербогатих".

Садржај овог извјештаја се поклапа с оним што је утврђено ранијим истраживањима, а то је да расте неједнакост у свим сегментима - у доступности здравствених услуга, између полова и раса, итд.Према овогодишњем извјештају америчког пословног листа Форбес, постоји 2.755 милијардера с богатством од 13,1 билион долара.

Прошле године имали су богатство од осам билиона долара.Аналитичари су нагласили да су поједини богаташи имали користи од знатног повећања кориштења интернетских услуга током прошле године, када се десио лоцкдоwн или затварање. С друге стране, поједини су профитирали због раста вриједности имовине.У наведеном извјештају је истакнуто да се сиромаштво нагло повећало у државама које дају слабу социјалну помоћ стнановништву.

Сједињене Америчке Државе и европске земље су успјеле ублажити негативне посљедице кризе по сиромашније грађане управо значајнијом социјалном помоћи."То показује колико је постојање социјалне државе битно у борби против сиромаштва", потцртао је Шанел, преноси портал Кликс.

Поздрављен је и овогодишњи договор држава о минималној глобалној порезној стопи од 15 посто за корпорације, а која је оцијењена као могућа прекретница у борби против сиромаштва, преноси агенција Реутерс.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана