На Флориди издано упозорење због амебе која “једе” мозак

ГС
На Флориди издано упозорење због амебе која “једе” мозак

Случај веома ријетке амебе која “једе” мозак потврђен је на Флориди, саопштили су званичници здравства у овој америчкој држави.

Министарство здравства Флориде (ДОХ) је потврдило да је једна особа у Хилсборо Каунтију заражено једноћелијском амебом Неглериа фолери која узрокује инфекцију мозга и која је обично смртоносна.

Амеба се обично налази у топлој свјежој води, а у тијело улази кроз нос. ДОХ није открио гдје је особа инфицирана, као ни њено здравствено стање, а познато је да се амеба не може пренијети са особе на особу.

Случајеви су углавном биљежени у јужним америчим државама, на Флориди су ријетки те је од 1962. године регистровано 37 случајева. С обзиром на озбиљност инфекције, ДОХ је издао упозорење становницима Хилсборо Каунтија.

Локалном становништву је савјетовано да избјегава контакт носа и воде из чесме и других извора који подразумијевају језера, ријеке, канале и слично гдје је инфекција могућа посебно током топлијих љетних мјесеци, јула, аугуста и септембра.

Инфициране особе имају симптоме попут повишене температуре, вртоглавице и повраћања, као и укочења врата и главобоља. Већина умире за мање од седам дана.

ДОХ је апеловао на оне који примјете симптоме да се што прије јаве љекару јер болест брзо напредује, пише ББЦ.

(Klix)
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана