На Арктику забиљежена температура од чак 38 степени

Срна
На Арктику забиљежена температура од чак 38 степени

У сибирском граду Веркхојанску у суботу је температура достигла невјероватних 38 степени целзијуса.

Иако ова информација још увијек није званично потврђена, чини се да је ријеч о температури која је за 18 степени већа од годишњег просјека.

Иако појава високих температура овом дијелу свијета није непознаница, наведених 38 степени ипак изненађује. Веркхојанск, град са око 1.300 становника специфичан је по својој екстремној клими. Поред наведених јунских, у јануару су забиљежена невјероватна минус 42 степена.

Топлотни вал забиљежен је претходних мјесеци. Наиме, почетком мјесеца јуна поједини дијелови Сибира гријали су се на плус 30 степени због чега метеоролози изражавају огромну забринутост. Истичу да се Арктик загријава брже од других дијелова свијета.

Научници истичу забринутост и и због чињенице да високе температуре и загријавање на Арктику доводе до одмрзавања залеђеног пермафроста (стално залеђеног тла) испод земље. Такође, општепозната је чињеница да високе температурне вриједности узрокују брже отапање леда.

Занимљиво је да је у Веркхојанску ранији топлотни рекорд забиљежен 1988. године, када је температура достигла високих 37,3 степена Целзијуса
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана