Музеј у Лондону овог викенда отвара своја врата: У “Мадам Тисо” само с маском

Г.С.
Музеј у Лондону овог викенда отвара своја врата: У “Мадам Тисо” само с маском

Најпознатији експонати чувеног лондонског музеја воштаних фигура “Мадам Тисо” изложени су испред зграде ове установе, у складу са правилима физичког дистанцирања.

Ова правила због пандемије вируса корона у музеју ће важити од овог викенда, када поново буде отворен за посјетиоце.

Како наводи Ројтерс, на почетку реда налазила се фигура британске краљице Елизабете Друге, а иза су фигуре британског премијера Бориса Џонсона, пјевачице Тејлор Свифт, британског принца Харија и његове супруге Меган и америчког предсједника Доналда Трампа.

Због пандемије, популарни музеј је затворен 20. марта, а када поново отвори своја врата, посјетиоци ће бити подстицани да носе заштитне маске на лицу, што ће као правило важити и за запослене у музеју.

Како је рекао генерални менаџер у музеју Тим Вотерс, на улазу ће се вршити мјерење тјелесне температуре, а број посјетилаца биће ограничен управо да би се омогућило спровођење физичког дистанцирања.

- Намјера нам је да посјетиоце подстакнемо да носе маске када уђу и да држе дистанцу. Сви у музеју ће чинити исто - навео је Вотерс.

Од тренутно изложених воштаних двојника познатих личности, маске на лицима имале су само фигуре Трампа и Џонсона, наводи Ројтерс.

Овај музеј основала је Мери Тисо, која је била вајарка воштаних фигура. Музеј има многобројне огранке у великим свјетским градовима.

Прва стална поставка њених воштаних фигура лоцирана је у улици Бејкер у Лондону 1835. године. Једна од највећих атракција музеја је Дворана страве. Тај дио обухвата неке од жртава Француске револуције и такође новије креације убица и осталих криминалаца. И фигуре других познатих људи су додате поставци, као што су фигуре Хорејшија Нелсона и сер Волтера Скота. Неке од фигура које је она направила још постоје, укључујући и њен аутопортрет који је сада постављен на улазу у њен музеј. Направила га је 1842. године.

Музеј “Мадам Тисо” је данас једна од највећих туристичких атракција у Лондону. Има своје огранке у Амстердаму, Хонгконгу, Лас Вегасу и Њујорку.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана