Музеј компјутерских и видео игара у Варшави: Путовање кроз свијет видео игрица

Anadolija
Музеј компјутерских и видео игара у Варшави: Путовање кроз свијет видео игрица

ВАРШАВА - Мурат Темизер - Музеј компјутерских и видео игара у Варшави, главном граду Пољске, отворен прије три године, мјесто је гдје заљубљеници у технологију могу видјети десетине компјутера и конзола комбинованих са стотинама игара, јавља Анадолија.

Налази се у склопу Централног завода за статистику, а неке машине потичу из '80-их година. Мариусз Мураwски, један од директора музеја, рекао је да су музеј отворили због своје страсти према видео играма, ретро конзолама и компјутерима.

Навео је да постоји много људи које занимају старе игре. Мураwски је рекао да је музеј отворен прије три године, али да се са људима који имају овај хоби сусрећу већ 15 година. "Сви конзолни рачунари и игре у овом музеју раде.

Напорно смо радили да их спојимо и спојимо са ентузијастима, а за то су биле потребне године", појаснио је Мураwски.

Објаснио је да се у музеју, гдје су десетине компјутера и конзола комбиноване са стотинама игара, посјетиоци могу информисати о хисторији игара. "Овдје је све као из '90-их", рекао је Мураwски.

Наводећи да је рођен '80-их, а дјетињство је провео '90-их, Мураwски је рекао да му недостају те године.

"То је процес који је започео с Нинтендом, али Нинтендо се у то вријеме није могао наћи у Пољској из одређених разлога", испричао је Мураwски. Како је казао, музеј је отворен за посјете гамера и носталгичних ентузијаста шест дана у седмици.

"Овдје је све као из '90-их. Многе игре су сада дигиталне, али мислим да би сви требали знати одакле долазе видео игре, њихово поријекло. Сада се могу купити дигиталне игрице, али осјетити уређај у руци је потпуно другачије.

Опипати кутију, читати упуте... То је сасвим друга авантура", истакао је Мураwски. Према његовим ријечима, туристи који долазе у Пољску могу посјетити многа мјеста као што су стари градски центар, палата и црква, али би био веома сретан уколико би њихову пажњу привукао и овај музеј.

Навео је да се сви колекционари окупљају једном мјесечно у склопу догађаја који се одржавају у музеју. Мураwски је додао да се на оваквим догађајима окупљају заљубљеници у игрице и да на тај начин размјењују своја искуства.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана