Можда у кући имате хиљаде марака, а да за то не знате

ГС
Foto: Илустрација

Постоје не тако мале шансе да у некој старој кутији или ладици и даље чувате Покемон картице, Лего коцкице или Касио сатове који данас вриједе хиљаде долара.

Млађи аукционери су данас све чешћа појава у јавности, а у овај скуп људи најчешће чине 'генерацију Z' и миленијалце', који се желе вратити у старе дане свог дјетинства куповином одређених предмета које су и они некада посједовали.

Према познатој онлине страници за аукције Barnebys, многе ствари које су посједовали људи који су били дјеца између 1990. и 2000. године данас су врло популарне, разлог је тај што се од 2019. године до данас број млађих аукционара повећао за 200 посто. Ти аукционари углавном спадају, како наводе, у генерацију Z и миленијалце, који се желе мало вратити у дјетињство куповином одређених предмета које су некада посједовали.

Покемон карте

Једна од најтраженијих ствари су Покемон карте. Вјеровали или не, неке Покемон карте могу бити вриједне чак и неколико хиљада марака. Најскупља Покемон карта икада продата је била Pikachu Illustrator коју је јутјубер Логан Паул прошле године купио за 4.8 милона евра (око 9.3 милиона КМ).

Обичне Покемон карте, које су отворене из својих врећица ли чак кориштене, вјеровтано неће вриједити превише, али старије карте из средине деведесетих, поготово ако су очуване или ако спадају у оне ријетке или можда најбоље, ако још имате неотворене врећице из тог доба, можда вас чека добра зарада.

Међутим уколико сте пронашли карту у вашем ормару, потребно је да је прво добро прегледате и разговарате са експертом који ће вам рећи њену праву вриједност.

Можда ће и најбоље проћи они који имају неотворене врећице Покемона из деведесетих јер за њих су колекционари спремни дати издашне своте новца.

Како бисте уопше примијетили да ли је ваша карта ријетка, можете је и сами прегледати. Ако погледате доњу ивицу карте, видјећете ознаку колико вам је карта ријетка, односно ако је кружић, то значи да је честа, ако је дијамант, то значи да није толико честа, ако је звијезда, значи да је ријетка, а бијела или златна звијезда значи да је ултраријетка.

Уколико имате холографску карту, која је ултраријетка, и добро је очувана, могли бисте заиста добро зарадити. А вриједност својих карата можете провјерити на eBay аукцији и TCGплејеру.

Ретро камере и сатови

Још једна ствар за којом су миленијалци полудјели су ретро камере. Звучи мало необично да уз данашње камере на паметним уређајима људи купују аналогне фотоапарате, али Полароиди су поново постали популарни.

Стандардни Полароиди се и данас продају и не коштају превише, али на посебној су цијени они ретро, и то не само Полароиди већ и они Кодакови и Канонови, преноси Пословни дневник.

Осим камера, врло су популарни и ретро сатови. Сатови су једни од ријетких предмета који могу да вриједе више када су купљени него када су још у продавници, а посебно се то односи на луксузне брендове попут Ролекса, Патека, Омеге, али однедавно су на вриједности и Касио сатови.

Старе Лего коцке

Уколико посједујете старије Лего сетове, поготово ако су они из неког лимитираног издања, могуће је да ћете добро зарадити јер се продају за хиљаде и хиљаде марака.

Рецимо, Лего сетови из 1950-их и 1960-их 2022. године продали су се за више од четири хиљаде марака, што је за 500 посто више од оног што су процјенитељи предвидјели. Недавно је Лего сет из Стар Ворд серије, Лего Death Star, продан за 5.600 евра (око 11.000 КМ). Лего из исте серије, али овај пут Лего Ultimate Collector’s Millennium Falcon, продан је за 4.200 евра (8.000 КМ).

Код Лего коцки гледа се такође њихово стање и јесу ли ријетке, али појединачни комади неће вриједити баш превише, али сетови би заиста могли.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана