Мозак све мањи - интелигенција опада

Срна
Foto: илустрација

ЊУЈОРК - Људски мозак се смањује, што би могло да утиче и на когнитивне (спознајне) функције човјека, али и смањи степен интелигенције, упозоравају научници.

Просјечан мозак одрасле особе тежи између 1.300 и 1.400 грама и дугачак је око 15 центиметара. Али, није увијек било тако.

Студија објављена у часопису „Брејн, бихејвор енд еволушн“ упозорава да се у посљедњих 50.000 година људски мозак смањио, и то значајно. Џ. М. Стибел из Научног музеја у Лос Анђелесу истиче у студији да се људски мозак смањио за више од пет одсто код модерних људи у односу на претке. Промјене у величини тијела човјека, како се чини, објашњавају посљедње промјене у величини мозга.

Уз изузетак модерних узорака, нивои енцефализације остали су прилично стабилни у посљедњих 50.000 година. Енцефализација означава разлику између стварне величине мозга неке животињске врсте и теоријске величине израчунате према величини остатка тијела.

 Иако је модерни узорак мозга показао релативно низак ниво енцефализације, повећање масе тијела најзаслужније је за промјену у његовој величини, објашњава Стибел.

Он упозорава да би недостатак структурних промјена које су мозак учиниле ефикасним и значајно смањиле његову величину могао довести и до смањења когнитивних функција.

 Са мањим обимом мозга, изгледа, опада и ниво интелигенције човјека. Бројне студије показују да се током 20. вијека у индустријски развијеним земљама повећавао просјечан коефицијент интелигенције становништва, што је објашњавано бољим условима живота, образовањем и развојем технологије.

Али, подаци из посљедњих 30 година нису охрабрујући. У најразвијенијим земљама свијета биљежи се пад нивоа интелигенције, за шта научници не могу да пронађу потпуно објашњење.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана