Молитви у Аја Софији присуствовало 350.000 вјерника

Г.С.
Молитви у Аја Софији присуствовало 350.000 вјерника

ИСТАНБУЛ - У истанбулској Аја Софији у петак је одржана прва молитва, односно клањан је џума-намаз, након 86 година, а данашњој молитви и испред џамије присуствовало око 350.000 вјерника. Ову информацију је потврдио турски предсједник Реџеп Тајип Ердоан.

Ердоан је присуствовао молитви у Аја Софији, а прије почетка молитве проучио је суру Фатиху и првих шест ајета суре Бекаре. Након џума-намаза је, у пратњи лидера Странке националног покрета (МХП) Девлета Бахцелија, посјетио и турбе султана Мехмеда Фатиха.

Том приликом Ердоан је казао како је Аја Софија данас враћена својој бити.

"Била је џамија и сада је поново џамија. Надам се да ће тако заувијек служити вјерницима", рекао је Ердоан, наводећи да је у Аја Софији данас џума-намаз клањало 350.000 људи.

Ердоан је, такође, казао како ће припадници свих религија моћи посјећивати ово мјесто као културно наслијеђе цијелог човјечанства.

Навео је како слиједи рестаурација Аја Софије извана и изнутра.

"Слиједе рестаурацијски радови извана и изнутра, које ће реализовати Министарство културе и туризма. Овим рестаураторским радовима наша ће Аја Софија бити једна другачија и много значајнија грађевина", поручио је Ердоан.

Турски суд је 10. јула поништио одлуку некадашње владе те земље којом је 24. новембра 1934. године Аја Софији додијељен статус музеја. Чином поништења поменуте одлуке, Аја Софији је враћен статус џамије.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана