Mогућа злоупотреба личних података дјеце на Инстаграму

Срна
Mогућа злоупотреба личних података дјеце на Инстаграму

ДАБЛИН- Ирска Комисија за заштиту података (ДПК) покренула је двије истраге о "Фејсбуку" након притужби због обраде личних података дјеце на "Инстаграму", које би ту компанију могле да коштају и до 20 милиона евра.

Надлежно тијело утврдило је, на основу притужби, "потенцијалне разлоге за забринутост" у вези са обрадом података дјеце на "Инстаграму", навео је у службеној изјави замјеник комесара за заштиту података Грејам Дојл.

Према писању "Телеграфа", "Инстаграм" је објављивао мејл адресе и телефонске бројеве корисника млађих од 18 година.

Ирски регулатор покренуо је истрагу на основу притужбе америчког научника за податке Дејвида Стајера.

Прва истрага требала би да утврди да ли "Фејсбук", коме припада "Инстаграм", има правну основу за обраду података и примјењује ли на "Инстаграму" одговарајуће заштитне механизме, односно ограничења.

Истрага ће, такође, размотрити испуњава ли "Фејсбук", као контролор података, обавезе о транспарентности приликом испоруке "Инстаграма" дјеци.

Друга истрага ће се фокусирати на поставке "Инстаграмових" профила и рачуна како би се утврдило испуњава ли "Фејсбук" захтјеве регулатора о заштити података.

У Ирској су регистроване европске централе низа америчких технолошких компанија.

Према новим прописима, регулатор може компанији која крши прописе изрећи новчану казну у износу до четири одсто међународног саобраћаја, односно до 20 милиона евра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана