Много неистражених доказа о поријеклу вируса

Срна
Много неистражених доказа о поријеклу вируса

ЊУЈОРК - Обавјештајне службе у САД посједују велики број још неистражених доказа који би могли да открију више детаља о поријеклу вируса корона, јавио је "Њујорк тајмс" позивајући се на неименоване званичнике администрације у Вашингтону.

Лист наводи да су званичници одбили да изнесу више детаља о доказима који, наводно, захтијевају додатну рачунарску анализу, што наговјештава да Бијела кућа није прегледала све базе података кинеских средстава за комуникацију, кретање лабораторијских радника и шаблон ширења заразе у околини кинеског града Вухана.

Текст је објављен након што је предсједник САД Џозеф Бајден јуче изјавио да америчким обавјештајним агенцијама даје 90 дана да пронађу и анализирају додатне податке о поријеклу ковида 19.

Бајден је обећао да ће његова администрација наставити да наговара Кину да учествује у пуној и транспарентној међународној истрази заснованој на доказима и да обезбиједи приступ свим релевантним подацима и доказима, пише "Спутњик".

Он је навео да америчка обавјештајна заједница, упркос чињеници да су усаглашена два вјероватна сценарија, тек треба да закључи да ли се вирус корона појавио након контакта људи и животиња или у истраживачкој лабораторији Института за вирусологију у Вухану.

Бајден је затражио спровођење истраге након што је Свјетска здравствена организација /СЗО/ крајем марта објавила пуну верзију извјештаја о поријеклу вируса корона, у којем је наведено да је "прилично невјероватно" да је вирус "исцурио" из лабораторије.

У извјештају се наводи да је вирус, највјероватније, пренесен на људе са слијепих мишева кроз неку другу животињу.

Документ је објављен након што је тим СЗО завршио једномјесечно истраживање у Вухану, гдје су пријављени први случајеви ковида 19 у децембру 2019. године.

Кина је у више наврата негирала изјаве администрације бившег предсједника САД Доналда Трампа о томе како је вирус настао у кинеској лабораторији, док СЗО тврди да постоје докази о природном поријеклу вируса.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана