Мистични круг из неолита у Великој Британији велика тајна

Г.С.
Мистични круг из неолита у Великој Британији велика тајна

Археолози су недавно открили велики праисторијски споменик испод земље у близини Стоунхенџа за који тврде да би могао помоћи у расвјетљавању поријекла мистичног круга камења на југозападу Енглеске.

Истраживачи са неколико британских универзитета предвођених Универзитетом у Брадфорду наводе да се налазиште састоји од најмање 20 великих стубова из неолитског периода, пречника већег од 10 метара и дужине пет метара, који су поређани у круг пречника већег од два километра.

Ново налазиште налази се у Дарингтон Волсу, мјесту на којем је откривено неолитско село, око два километара удаљеном од Стоунхенџа.

- Видљиво је да су праксе које су извођене на овом простору усклађене са природним догађајима које ми у модерном свијету тешко можемо да појмимо - навео је научник Ричард Бејтс.

Научници сматрају да су стубови закопани прије око 4.500 година и да би могли да означе границе светог подручја или границе око кружног споменика познатог као Дарингтон Волс хенџ.

Британија има пуно камених споменика кружног облика који датирају од прије неколико хиљада година, а чија намјена још није позната. Најпознатији међу њима је Стоунхенџ, огроман споменик који представља једну од најпознатијих туристичких атракција у земљи.

Што се новог открића тиче, тим који га је истраживао створио је дигиталну мапу, коју је онлајн подијелило Европско удружење археолога.

Природа простора је и даље мистерија, али постоји доказ да је тај простор био значајан за људе који су тада живјели ту, у ранијим периодима развоја човјечанства.

Према тренутним запажањима научника, поједини дијелови новооткривеног простора су можда били релевантни за прелазак човјечанства из неолита у камено доба - у еру рада с металом и еру у којој су настали језици урбане цивилизације.

 Стоунхенџ

Стоунхенџ је грађевина из неолита и бронзаног доба, а налази се у околини Аменсберија у Енглеском округу Вилтшир, отприлике 13 км сјеверозападно од Солсберија. Стоунхенџ је дио УНЕСКО-овог пописа заштићене баштине од 1986. године. Као једна од најпознатијих знаменитости у Уједињеном Краљевству, Стоунхенџ се сматра британском културном иконом. Ова локација је у власништву Круне и њоме управља добротворна установа “Енглеско насљеђе”, док је околно земљиште у власништву Националног фонда. Праисторијски споменик на Солсберијској низији, у југозападној Енглеској, датира из млађег каменог до старијег бронзаног доба (3000 - 1000. п.н.е.) и спада међу мегалитне споменике јер је грађен од огромних камених блокова. Није познато којој је сврси Стоунхенџ служио нити који је био мотив његове изградње, али већина познавалаца сматра да је имао улогу у паганским ритуалима тог времена.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана