Мистерија у Казахстану: Бродови “испливали” усред пустиње VIDEO

Агенције
Мистерија у Казахстану: Бродови “испливали” усред пустиње VIDEO

Научници су изненађени новим открићем у пустињи у близини Казахстана.

Из жеље да сазнају више историјских чињеница о Казахстану, научници су почели да се баве овим регионом, а прво су кренули од снимака из времена Хладног рата, пише “Дејли стар”.

На фотографијама које је снимио сателит Квикбрд, који је лебдио око 450 километара изнад Земље, снимљена су четири огромна брода усред пустиње. Научници нису могли да објасне како су се пловила насукала у пијеску и задржала овдје.

“Тешко је окренути главу и игнорисати ово што се догађа на слици. У огромној пустињи нема воде, али ипак на средини, налази се флота зарђалих бродова. Пустињи је најближе Аралско језеро, али је километрима удаљено одавде”, казао је канадски истраживач Џорџ Коронис.

Биолог Роланд Кајс истиче да овде није ријеч о малим бродовима, већ о енормно великим.

Истраживач Ник Мидлтон је објаснио “да су прилично велика пловила направљена тако да могу да плове у дубоким водама, мада је нејасно како и зашто су километрима удаљени од било каквог извора воде”.

Таман када су бродови у пустињи Казахстана постали мистерија за научнике, сателски снимци овог подручја из времена Хладног рата су дали све одговоре.

Наиме, Аралско језеро се давно простирало и до ове области, због чега су бродови били прекривени водом.

Деценијама уназад се сматрало да су “нестали и поново се појавили негдје другде”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана