Министар туризма Новог Зеланда за већу добродошлицу богаташима у односу на „нудле туристе“

ГС
Foto: Илустрација

Стјуарт Неш, министар туризма Новог Зеланда каже да ће држава „без стида“ циљати на богате туристе за разлику од оних који „путују по земљи једући нудле које се спремају за два минута“.

Министар туризма Новог Зеланда поново је изразио аверзију према гостима са ниским буџетом, рекавши да земља неће настојати да привуче оне који „путују земљом за 10 долара дневно једући нудле".

Стјуарт Неш је рекао да ће земља без стида наставити да се фокусира на „висококвалитетне" велике потрошаче, упркос томе што стручњаци наводе да такви посјетиоци обично имају много већи утицај на животну средину и не морају нужно да више доприносе економији.

У најави о плановима за јачање туристичког сектора, пошто су границе земље поново отворене, Неш је рекао да ће земља наставити да се фокусира на посјетиоце „велике потрошње".

„У смислу нашег маркетиншког обрта, он ће без стида бити на висококвалитетним туристима, нећемо циљати људе који постављају на Фејсбук како могу да путују нашом земљом за 10 долара дневно једући двоминутне резанце", рекао је министар.

Иако је Неш рекао да су посјетиоци нижег буџета и даље добродошли на Новом Зеланду, његов фокус на богате туристе је био контроверзан и у прошлости.

Године 2020, Неш је рекао да ће земља „без стида" циљати на супер богате и настојати да привуче туристе који „лете пословном класом или премијум економском класом, унајмљују хеликоптер, једу у ресторану..."

 

Утицај пандемије на мишљење

Претпоставка да су „појединци са високим нето вриједностима" допринијели више Новом Зеланду него путници са нижим буџетом није нужно поткрепљена истраживањем, рекао је Џејмс Хајам, професор туризма на Универзитету Отаго.

„Тренд посљедњих деценија на глобалном нивоу је био да туристи путују даље, путују брже, производе више угљен диоксида, остају краће и троше мање новца на изабраној дестинацији. Резултат је често тај да веома богати угрожавају планету не доприносећи дестинацијама као што смо очекивали или надали. Велики потрошачи често највише штете животној средини, и зато што имају тенденцију да понављају путовања уз малу дужину боравка. Нису посебно корисни, посебно на дестинацијама на Новом Зеланду", објаснио је професор.

Туристи који имају ниже приходе - као што су студенти често остају дуже у земљи, а дужина боравка је директно повезана са кумулативном потрошњом у земљи, рекао је Хајам.

Посјетиоци са крузера, на пример, обично су богати, али су чинили само три одсто потрошње посјетилаца, упркос томе што су чинили 9 одсто броја туриста.

„Економски допринос путника на крстарењу је тужан у поређењу са студентима који долазе овде да студирају. Путници са мање пара су такође често били стални посјетиоци - они се касније враћају опет као туристи, али и као радници", рекао је Хајам.

Коментари министра туризма о већој добродошлици богаташима, долазе у тренутку када Нови Зеланд покушава да обнови свој туристички сектор након годину дана проведених у мјерама затварања од свијета због заштите од пандемије.

Прије ковида19, међународни туризам је чинио огроман дио привреде Новог Зеланда, његов допринос је био 9,3% БДП-а. Ипак, у том смислу, све је већа забринутост због деградације животне средине, пренасељености и притиска на инфраструктуру.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана