Милијардери у САД још богатији током Бајденових 100 дана

Танјуг
Foto: Илустрација

ЊУЈОРК- Предсједник Сједињених Држава Џо Бајден тражи да најбогатији Американци плаћају већи, поштенији порез на добит, али испоставило се да су они у ствари највећи добитници током његових првих 100 дана као предсједника.

Заједничка нето вриједност водећих 100 ултра богатих људи у САД порасла је за 195 милијарди долара откако је Бајден ступио на функцију, према рачуници агенције “Блумберг”.

Од његове побједе на предсједничким изборима до инаугурације у јануару, они су своје богатство увећали за 267 милијарди долара, што значи да су од 4. новембра до данас укупно богатији за 461 милијарду долара.

Повећање богатства америчких милијардера у првих 100 дана Бајденовог предсједниковања чини око 20 посто готовине коју су згрнули у периоду између инаугурације бившег предсједника Доналда Трампа и избора 2020. године.

Према подацима “Блумберга”, они су током тог периода постали богатији за 860 милијарди долара.

Њихови добици се у великој мјери заснивају на огромним стимулативним мјерама подршке економији ради ублажавања кризе корона вируса, које су резултирале и растом цијена акција на берзи.

Поред мјера подршке вриједних билионе долара које је донијела Трампова администрација, Бајден је одобрио нови стимулативни пакет од 1,9 билиона долара, што је дало нови подстицај расту акција. Индекси С&П 500 и Дау Џонс су од Бајденове инаугурације до сада скочили за око 10 процената, преноси Раша тудеј.

Највише су профитирали шефови технолошких компанија и гиганата у е-трговини, попут Амазона и Фејсбука, који су били највећи добитници како на врхунцу пандемије, тако и током садашнејг новог успона цијена на берзи.

Укупна нето вредност америчких милијардера порасла је за 55 посто током посљедњих 13 мјесеци, достигавши 4,56 билиона долара, према извјештају Института за политичке студије и програма “Американци за праведан порез”.

Бајден је прошле недеље рекао да тражи да један проценат најбогатијих Американаца и корпорација „плати поштен дио свог пореза”, чиме жели да у економију улије „милијарде долара”.

Он предлаже да се за највиши порески разред, за оне који зарађују 400.000 долара или више, порез подигне на 39,6 посто и да се повећа порез на капиталну добит онима који зарађују више од милион долара годишње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана