Милијардер Илон Маск разбјеснио власти Тајвана објавом да је то острво дио Кине

GS
Foto: ABC

Илон Маск, познати милијардер и власник мреже X, изазвао је контроверзу и љутњу тајванске владе својом недавном изјавом да је Тајван дио Кине. Министар спољних послова Тајвана, Џозеф Ву, брзо је реаговао и истакао да Тајван није дио Народне Републике Кине и да сигурно није на продају.

Маск је своју изјаву дао током пословног самита овог викенда, упоредивши Тајван са Хавајима и назвавши га "саставним дијелом" Кине. Ово није први пут да је Маск, који има пословне интересе у Кини, разљутио владу Тајвана.

Напотост расте

Напетости између Тајвана и Кине су нарасле посебно након потеза високих америчких званичника, укључујући посјету тадашње предсједавајуће доњег дома америчког Конгреса, Ненси Пелоси, прошле године. Кина је реаговала извођењем великих војних вежби око Тајвана, што је поновила и ове недеље.

Тајван је саопштио да је у својим водама открио више од 40 кинеских војних авиона и око 10 бродова. Тајвански министар спољних послова, Џозеф Ву, нагласио је да Кина жели утицати на предстојеће националне изборе у Тајвану, али је истакао да је судбина Тајвана питање тајванског народа, а не Кине.

Маскове изјаве компликују односе

Маск је раније предложио решење за сукоб у Украјини, што је изазвало негодовање владе у Кијеву. Тесла, компанија у власништву Маска, има велику фабрику у Шангају, Кини.

Његова посјета Кини у мају привукла је велику пажњу, јер су односи између Кине и Сједињених Америчких Држава остали напети последњих година, посебно због питања као што је Тајван.

Иако САД одржавају "чврсти незванични однос" са Тајваном, имају формалне дипломатске везе с Кином, а не са Тајваном. Маскове изјаве додатно компликују већ осетљиве дипломатске односе између ових трију страна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана