Мексико тужи Зару и друге брендове за присвајање културе

Танјуг
Мексико тужи Зару и друге брендове за присвајање културе

МЕКСИКО СИТИ- Мексико је оптужио међународне модне марке Зара, Антрополоџи и Патоул за незаконито присвајање мексичке културе, наводећи да су у својим креацијама користили узорке аутохтоних мексичких група без икакве користи за те заједнице.

Мексичко Министарство културе саопштило је да је послало писма која је потписала мексичка министарка културе Алехандра Фраусто свим трима глобалним компанијама, тражећи од сваке „јавно објашњење на основу чега може да приватизује колективну имовину“, преноси Ројтерс.

Министарство културе саопштило је да је Зара, у власништву компаније Индитекс, највеће свјетске малопродаје одјеће, користила образац карактеристичан за аутохтону заједницу Михтека из Сан Хуан Колорада у јужној држави Оахака.

„Дизајн о коме је реч није ни на који начин намјерно позајмљен од умјетничког дјела мексичког народа Михтек, нити је настао под тим утицајем“, саопштено је из Индитекса у изјави послатој Ројтерсу.

Антрополоджи, у власништву УРБН, користила је дизајн који је развила аутохтона Михе заједница Санта Марија Тлауитолтепек, док је Патоул копирао образац из аутохтоне заједнице Запотеко у Сан Антонино Кастиљо Веласко, обе из државе Оахака, саопштено је из мексичког Министарству културе.

УРБН и Патоул нису одмах одговорили на захтјеве за коментар.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана