Марина због љубави Москву замијенила Грачаницом

Анадолија
Марина због љубави Москву замијенила Грачаницом

ГРАЧАНИЦА - Марина Николић (61) из Москве, родни град је због љубави према Жарку са Косова напустила 1979. године. Тада је дошла на Косово и ту и данас живи.

Доселила је у Грачаницу, три хиљаде километара од родне Москве. Те године Москва је имала осам милиона становника, а село Грачаница насељавало је око три хиљаде људи.

-Упознала сам Жарка и наше познанство временом се развило у љубав. Он је тих година радио у Москви и када је дошло време да се врати својој кући, пошла сам са њим. Пре тога, венчали смо се у Москви, тамо смо и свадбу направили, то ми је била жеља - прича Марина.

Овој медицинској сестри није било тешко да се навикне на нове обичаје и културу. Каже, била је млада, па је брзо све научила.

-А, није ми било тешко. Брзо сам све научила. Прилагодила сам се кроз године које сам овде провела. Прихватила сам обичаје, мало ми је око кухиње био проблем, али сам и то научила. Наш брак није био идеалан, као и сваки други, али смо успели да опстанемо, јер је љубав победила - каже Марина, која у Грачаници на Косову ради у Дому здравља.

Она је почетком двијехиљадитих година посјетила Москву, али, како каже, тамо се више није проналазила.

-Не могу да кажем да ми недостаје, јер се много променила, нисам се тамо пронашла. Након смрти оца, овде је дошла и моја мајка, живи ту са нама. Моји синови говоре руски ,али не знам да ли би било добро да оду у Русију, шта би тамо радили? Тамо се брзо живи, људи са два факултета трче тамо, овамо - каже Марина која у Русији више нема никога.

Њен супруг Жарко каже да је пропутовао пола свијета, али да је љубав свог живота пронашао у Русији.

-Верујте ми, да имам могућност опет да бирам, изабрао бих Марину. Овде је дошла и њена мајка, има 84 године, и она се уклопила. Ми смо велика породица -, казао је Жарко.
 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана