Мађарска Влада финансираће обнову манастира код Будимпеште

Срна
Foto: Илустрација

БУДИМПЕШТА - Влада Мађарске спремна је да са најмање 300.000 евра финансира обнову манастира Српске православне цркве (СПЦ) у мјесту Српски Ковин , четрдесетак километара јужно из Будимпеште.

Манастир је најстарији црквени објекат СПЦ-а у Мађарској и датира из 15. вијека. Тренутно је у веома лошем стању, па је потребна његова потпуна рекоснтрукција и темељна обнова, да би вратио свој стари сјај и био оно што је вијековима - центар српске духовности и културе, преноси Радио-телевизија Војводине /РТВ/. Иницијативу за обнову знаменитог манастира дао је српски посланик у Парламенту Мађарске Љубомир Алексов.

"Манастир у Српском Ковину доказ је постојања српског народа на овим просторима још пре Велике сеобе из 1690. године. Представља изузетно културно-историјско благо нашег народа и део је културне баштине коју морамо заштити и сачувати", истакао је Алексов. Он је изразио задовољство због помоћи Владе Мађарске обнови древног манастира СПЦ.

"Пред самим смо почетком радова на обнови нашег најстаријег културно историјског обележја на овим просторима. Свакако нам је потребна подршка и помоћ наше матице, код формирања стручног тима који би учесвовао у овом значајном вишегодишњем пројекту", рекао је Алексов. Он је додао да је неопходно формирање стручне групе или одбора, који би се бавио темељним изучавањем историје и живота Срба у овом дијелу Мађарске.

Древни православни манастир у Српском Ковину недавно су посјетили замјеник премијера Мађарске Жолт Шемјен и шеф посланичке групе Демохришћанске партије и ранији министар одбране Мађарске Иштван Шимичко. Одлука о додјели финансијске помоћи за обнову манастира Владе Мађарске требало би да буде спроведена до краја године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана