"Lockdown" је ријеч која је обиљежила 2020. годину

Кликс
Foto: Shutterstock

Колинс Дикшнери прогласио је "lockdown" ријечју године за 2020., казавши како ова ријеч представља заједничко искуство неколико милијарди људи.

Према рјечнику, "lockdown" се дефинише као "наметање строгих ограничења за путовања, друштвену интеракцију и приступ јавним просторима".

Лексикографи су током 2020. регистровали 250.000 више кориштења ријечи "lockdown" него прошле године када је кориштена само 4.000 пута.

Остали појмови који су у Топ 10 највише кориштених током ове године су: друштвено дистанцирање, коронавирус, самоизолација,...

С друге странице, кратица "БЛМ" (Black Lives Matters) забиљежила је пораст употребе за 581 посто у односу на претходну годину.

На листи је и ријеч "Megxit", појам настао по узору на ријеч ''Brexit'', кориштен за повлачење војводе и војвоткиње од Сасекса с краљевских дужности.

"Језик је одраз свијета у којем живимо, а 2020. је умногоме утицала на све нас. Пандемија је имала ефекат на начин на који радимо, учимо, купујемо и дружимо се. С обзиром на то да многе земље поново улазе у ''lockdown'', ово је ријеч која најбоље сажима годину која је на истеку", рекла је Хелен Њустед, савјетница за језички садржај у Колинсу.

Ријеч 2019. била је "климатски штрајк" и обиљежила је годину у којој је 17-годишња Грета Танберг предводила глобални еколошки покрет.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана