Ливањско поље: Највеће плавно крашко поље на свијету

Срна
Foto: Срна

ЛИВНО- Мјесто гдје постоје 42 врсте вилиних коњица, ендемична човјечија рибица, као и једини пар орлова кликташа у БиХ је Ливањско поље - највеће плавно крашко поље на свијету.

Брачни пар Биљана и Горан Топић из сарајевског Орнитолошког друштва "Наше птице" већ седам година истражују биљни и животињски свијет Ливањског поља.

Са површином од око 460 километара квадратних, истичу Топићи, то је највеће крашко поље у БиХ, највеће плавно крашко поље на свијету и једно од највећих привремених језера у Европи.

"У Ливањском пољу до сада је регистровано 858 врста васкуларних биљака, од чега је 12 ендемичних, као и 12 врста водоземаца, 13 врста гмизаваца, 20 врста риба и чак 42 врсте вилиних коњица", прича за Срну Горан Топић.

Са становишта заштите природе, нарочито су значајне ендемична човјечија рибица и четири стјеноендемичне врсте риба.

ЈЕДИНИ ПАР ОРЛОВА КЛИКТАША

 "И орнитофауна Ливањског поља изузетно је богата, те је у њему до сада потврђено импресивних 265 врста птица од 350, колико је до сада забиљежено у БиХ", наводи Горан.

У Ливањском пољу потврђено је гнијежђење око 125 врста птица.

На овом простору гнијезди се и велики број ријетких и угрожених врста, међу којима се издваја највећа популација прдавца на Балкану, објашњавају из Орнитолошког друштва "Наше птице", које постоји од 2003. године.

"У Ждраловцу се гнијезди једина колонија велике бијеле чапље у БиХ, највећа популација букавца у БиХ, више од 20 парова еје ливадарке, једини познати пар орла кликташа у БиХ, један од осам парова орла бјелорепана, највећег европског орла и многих других", истакла је Биљана Топић, која се бави истраживањем птица од 2016. године.

Процјењује се да се у Ливањском пољу током влажних сезона на прољећној миграцији задржава до 100.000 птица, што ово поље издваја као простор на коме се концентрише највише птица у БиХ, објашњавају Топићи и додају да сваке године приликом јесење миграције поље прелијеће од 60.000 до 80.000 ждралова.

НИЗ ИЛЕГАЛНИХ АКТИВНОСТИ - КРИВОЛОВ, СЈЕЧА, ОДЛАГАЊЕ ОТПАДА

Према Биљаниним ријечима, упркос природним и културно-историјским вриједностима Ливањског поља, оно још није стекло правну заштиту на нивоу БиХ, Федерације БиХ, али ни Ливањског кантона.

"На њему се редовно биљежи низ илегалних активности, попут паљења поља, криволова, илегалне сјече шуме, непрописног одлагања комуналног и грађевинског отпада", наглашава она и додаје да би повећање сточног фонда значајно допринијело очувању станишта многих врста птица у Ливањском пољу.

Овај брачни пар најављује да ће у току године Орнитолошко друштво "Наше птице" спровести три пројекта у вези са очувањем природе Ливањског поља.

"Ливањско поље се одликује богатом историјом и изузетном културном, биодиверзитетском и станишном разноликошћу. По ободу поља лоциран је велики број старих градина из илирског и античког периода, свједока богате и бурне прошлости, док је у шпиљама извора Ричине пронађен најстарији писани траг у БиХ", наводи Биљана.

Она додаје да је ово поље са свих страна окружено високим планинама, од којих се издвајају Цинцар, Голија, Старетина, Шатор, Динара, Камешница и Тушница, што је идеално за љубитеље планинарења и других спортова у природи, али и за истраживање биљног и животињског свијета.

Ливањско поље је богато и бројним воденим токовима, крашким феноменима попут понора и еставела, очуваним ливадама, пашњацима, мочварама, концентрацијом птица која се ријетко гдје среће у Европи, чистим ваздухом и традиционалном домаћом храном, што никога неће оставити равнодушним, наглашавају они.

Због природних вриједности, Ливањско поље се од 2008. године налази на листи Рамсарских подручја, а од 2011. на листи Међународно значајних подручја за птице (ИБА подручја), али је и на листи прелиминарних Натура 2000 и Емералд подручја.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана