Лед на Гренланду се све више топи

Тањуг
Foto: Агенције

НУК- На Гренланду се лед топи због пораста температуре на Арктику и количина леда која се истопила до сада би била довољна да покрије цијелу државу Флориду пет центиметара.

Према Данском метеоролошком заводу, на Гренланду се у уторак истопило више од 8,5 милијарди тона поврсинске масе, а од недјеље укупно 18,4 милијарде тона, пише ЦНН.

Иако укупна количина губитка леда није екстремна као 2019. године, већа је површина ледене плоче која се истопила.

Према студији објављеној у часопису Криосфера, Земља је изгубила запањујућих 28 миулијарди тона леда од средине 1990-их, од којих је велики део са Арктика, укључујући и ледену плочу Гренланда.

"У протеклој деценији смо већ видјели да је топљење површине на Гренланду постало све озбиљније и нестабилније", рекао је Томас Слатер, глациолог са Универзитета у Лидсу, у Енглеској, и објаснио да ће екстремнији догађаји бити све чешћи како се атмосфера континуирано загријева над Гренландом.

На Гренланду се 2019. године истопило 523 милијарде тоне леда у море и због тога је глобални ниво мора трајно порастао за 1,5 милиметара.

Док се површина Гренланда и даље одмрзава, Слатер је рекао да су обалн иградови широм свијета осјетљиви на поплаве изазване олујом, посебно када се екстремно вријеме поклапа са осеком.

Очекује се да ће топљење са Гренланда до краја вијека подићи глобални ниво мора између два и 10 центимерара, додао је Слатер.

Док људи ослобађају гасове са ефектом стаклене баште, загријана атмосфера одмрзава свјеж бијели лед који одражава сунцеву енергију назад у свемир, и то открива тамнији лед испод којег апсорбује соларну енергију и узрокује више топљења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана