Лажна банана - Нова нада у борби против глади

Срна
Foto: принтскрин

АДИС АБЕБА - Лажна банана звана енсет, основна намирница Етиопије, могла би да постане нова суперхрана и спасилац живота у суочавању са климатским промјенама.

Према новој студији, ова биљка налик банани има потенцијал да нахрани више од 100 милиона људи у све топлијем свијету.

Биљка је скоро непозната ван Етиопије, гдје се од ње праве каша и хљеб.

Истраживања сугеришу да се усјев може узгајати у много већем опсегу у Африци.

"Ово је усјев који може да игра заиста важну улогу у рјешавању проблема безбједности хране и одрживог развоја", рекао је др Вендавек Абебе са Универзитета Хаваса у Аваси у Етиопији.

Енсет или "лажна банана" је блиски рођак банане, али се конзумира само у једном дијелу Етиопије.

Енсет је главна храна у Етиопији, гдје се око 20 милиона људи ослања на ту биљку за исхрану, али другдје се не узгаја, иако његови дивљи рођаци - који се не сматрају јестивим - расту чак на југу до Јужноафричке Републике, што сугерише да биљка може толерисати много шири опсег.

Користећи пољопривредна истраживања и рад на моделирању, научници су предвидјели потенцијални опсег енсета у наредне четири деценије. Открили су да би овај усјев потенцијално могао да нахрани више од 100 милиона људи и да повећа сигурност хране у Етиопији и другим афричким земљама, укључујући Кенију, Уганду и Руанду.

Један од аутора студије доктор Џејмс Борел, из Краљевске ботаничке баште Кју, рекао је да би садња енсета као такозвани тампон усјев за "мршава времена" могла да помогне у јачању сигурности хране.

"Има неке заиста необичне особине које га чине апсолутно јединственим као усјев. Сади се у било које вријеме, бере се било када и вишегодишња је биљка. Зато га зову дрво против глади", рекао је он.

Етиопија је главни центар доместикације усјева у Африци, дом кафе и многих других усјева, подсјећа Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана