Крвави рат нарко-картела око авокада

Дојчевеле
Крвави рат нарко-картела око авокада

Уруапан - Одличан је за исхрану, користи се и у козметици. Авокадо је посљедњих година у моди.

Али то има и своју цијену: у Мексику су се у бизнис укључили и нарко-картели. Преузели су посао и шире страх у читавом једном региону.

Уруапан дел Прогресо, "Главни град авокада", смјештен је међу благим брежуљцима које, све до хоризонта, прекривају плантаже авокада. Стабла се зелене на подневном сунцу, чак и ових зимских дана. У центру тог града у централном Мексику, у којем живи 300.000 становника, све дјелује веома мирно. Старији људи разговарају на клупи поред цркве, жене индогеног поријекла продају мале дрвене играчке. Али тај мир је само привидан.

Уруапан је посљедњих година постао један од најопаснијих мексичких градова. Само 2018. године ту се догодило 297 убистава. То подсјећа на ратно стање. Већа је вјероватноћа да ћеш у Уруапану бити убијен него погодити четири тачна броја на лотоу.

Посљедње убиство прије двије недјеље

Силвија Мартíнез тачно зна шта је томе узрок. Ово није њено право име, она жели да остане анонимна. Менаџерка је у једној великој фирми која се бави извозом авокада и из које свакога дан пут САД крећу на десетине камиона са тим воћем.

"Посљедње убиство догодило се прије двије недјеље. Један накупац је пронађен мртав поред свог аутомобила", објашњава Мартинезова. Тешко задржава сузе.

Она готово свакодневно може да рачуна с тим да би и на њеним вратима могао да се појави неко са аутоматским оружјем. Она је рођена у том крају и ту је, прича, некада било мирно. "Али сада су наркоси преузели контролу у граду. Онај ко се томе супротставља, њега убију."

У мексичкој савезној држави Мичоакан, у којој се налази и Уруапан, узгаја се 40 одсто комплетне свјетске производње авокада. Највећи дио извози се у САД. Године 2018. Мексико је сјеверном сусједу извезао авокада у вриједности од 2,7 милијарди америчких долара. Килограм тог воћа у Уруапану кошта 1,4 долара, то је отприлике пет авокада. У супермаркету с друге стране границе цијена је 1,3 долара по комаду.

Количина новца која се у тој трговини обрће није измакла пажњи нарко-картела. Сукоб између тренутно најјачег картела у Мексику, Халиско Нуева Генерасион, и картела Лос Вијаграс одавно је и у Мичоакану ескалирао, објашњава Хавијер Олива, политиколог са мексичког Националног универзитета УНАМ. Њихов главни посао и даље је производња и продаја кокаина, марихуане и различитих таблета, али, каже Олива, конкуренција је све већа.

"Умјесто да као некада све контролишу четири велика картела, сада у Мексику имамо 250 криминалних организација."

То значи да је борба за територије и за нове изворе прихода све жешћа. У то спадају крађа нафте, пљачкашки препади, проституција, трговина људским органима, рекетирање… и авокадо!

Велика тражња

Глобални апетит за новом "суперхраном" посљедњих година напросто је експлодирао. Према званичним подацима само у Њемачкој је између 2008. и 2018. продаја авокада повећана пет пута. Ако на Инстаграму укуцате ријеч "авокадо", наћи ћете више од десет милиона постова. Стручњаци за исхрану хвале велику количину витамина у плоду, а биљне масноће су наводно добре за превенцију дијабетеса и можданих удара.

"Хајп" око авокада почео је у Сједињеним Државама. Године 1994. су САД, Канада и Мексико потписали споразум о слободној трговини Нафта. Њиме су утврђена тржишна правила на подручју на којем живи 500 милиона људи. До тада је авокадо био само ријетка посластица у гурманским ресторанима, а онда је одједном могао да се купи у свакој самопослузи. Данас Американац просјечно поједе 3,2 килограма авокада годишње.

Израел Куевас је тај "бум" непосредно доживио. Тај узгајивач авокада, са зеленом капом на глави и његованим брковима, показује нам своју плантажу велику као десет фудбалских игралишта.

"Имамо неколико берби годишње, око 600 килограма по дрвету. Прије 20 година принос је био само пола од тога", каже 44-годишњак. Вулканско тло и влажна клима омогућавају већи принос него било гдје на свијету. И дуго је то тако ишло без проблема.

"Али онда су дошли људи с пиштољима. Мој шеф мора данас да плаћа рекет – као и сви други овде", каже Куевас.

Ескалација насиља

Ипак, у борбама картела за превласт све чешће страдају и сасвим невини људи. Почетком фебруара је у сукобима картела у Уруапану страдало 20 људи у три дана – међу њима и неколико дјеце. А прошле недјеље је полиција у близини града пронашла јаму с 24 леша. Такве вијести дио су тужне свакодневнице у Мексику, земљи у којој је од почетка нарко-рата 2006. године убијено 250.000 људи.

Зашто држава ништа против тога не предузима?

"Локална полиција у Мексику готово свуда сарађује с организованим криминалом", каже један високорангирани амерички савјетник задужен за тренинг мексичких снага безбједности. Не жели да каже своје име, јер "због таквих информација лако може да одлети глава". Због дугогодишње корупције, линије између пријатеља и непријатеља постале су нејасне и порозне.

Силвија Мартíнез не вјерује да ће левичарски оријентисан предсједник Андрес Мануел Лопез Обрадор ту нешто моћи да промјени. Додуше, с времена на вријеме појави се Гвардија национал, нова национална гарда, наводно отпорна на корупцију.

"Али након пар дана, војници опет оду."

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана