Крај једне ере: Њујорк званично уклонио све телефонске говорнице са улица

Nezavisne
Foto: Printscreen

Обиљежавајући крај једне ере, њујоршке градске власти у понедјељак су уклониле готово све своје телефонске говорнице, које су посљедњих година постале жртве свеприсутности бесплатног интернета и паметних мобилних телефона.

Али, обожаваоце Супермена може да тјеши чињеница да ће Менхетн задржати четири говорнице на горњој западној страни. 

Те говорнице су познате и као импровизоване свлачионице за новинара Кларка Кента док се трансформисао у "Човека од челика", односно Супермена. Оне ће се очувати као историјски примјерци.

По писању локалних медија, Менхетн ће задржати четири "старинске" телефонске говорнице на Апер Вест Сајду и на West And Аvenye 66, 90, 100. и 101. улици.

Деценијама су се телефонске говорнице појављивале у поп култури, од стрипова до холивудских блокбустера и ТВ емисија.

Међутим, та ера је завршена у поњедељак ујутру, када је, пред представницима медија, предсједник општине Менхетн Марк Левин присуствовао демонтирању посљедње двије на углу 7. авеније и 50. улице, које су потом укрцане у камион.

Левин је на Твитеру написао како је "ипак осјетио трачак носталгије када је видео како говорнице одлазе у историју".

Фиксне телефонске говорнице почеле су да нестају са улица Њујорка почетком двехиљадитих у вријеме ширења употребе мобилних телефона, а потом су од 2010. нестајале још брже, након почетка ере паметних телефона.

У разним дијеловима града до данас је постепено уклоњено 8.400 говорница на 6.452 мјеста.

Године 2015. Менхетн је почео са постављањем на хиљаде ЛинкНYЦ приступних тачака, које нуде  и бесплатне локалне позиве. Ти нови киосци поступно ће се повезивати ​​са 5Г мрежом.

"Заиста крај једне ере али и, надајмо се, почетак нове, са више правичности у приступу технологији", рекао је Левин, мислећи на четврти сјеверног Менхетна, попут Харлема, које су слабије покривене телефонским и интернет мрежама.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана