Корона обогатила богате, осиромашила сиромашне

Срна
Foto: Илустрација

ЛОНДОН - Пандемија је учинила најбогатије на свијету далеко богатијим, али је довела и до тога да све више људи живи у сиромаштву, наводи се у истраживању добротворне организације "Оксфам".

Нижи приходи најсиромашнијих на свијету допринијели су смрти 21.000 људи сваког дана. Али, 10 најбогатијих људи на свијету више је него удвостручило своје колективно богатство од марта 2020. године, саопштио је "Оксфам".

"Оксфам" обично објављује извјештај о глобалној неједнакости на почетку састанка Свјетског економског форума у Давосу.

На том догађају се обично хиљаде корпоративних и политичких лидера, познатих личности, активиста, економиста и новинара окупљају у швајцарском скијалишту на панел дискусијама, журкама уз пиће и ћаскање.

Међутим, другу годину заредом, састанак, планиран за ову недјељу, биће онлајн након што је појава омикрон варијанте пореметила планове за повратак на директни сусрет.

Овонедјељне дискусије ће укључити будући пут пандемије, правичност расподјеле вакцина и енергетску транзицију.

Дани Срискандарајах, један од директора "Оксфама", рекао је да је добротворна организација темпирала извјештај сваке године тако да се поклопи са Давосом како би привукла пажњу економске, пословне и политичке елите.

"Током пандемије скоро сваки дан настајао је по један нови милијардер, док је 99 одсто свјетске популације у горем положају због карантина, мање међународне трговине, мање међународног туризма, а као резултат тога, 160 милиона људи више је потиснуто у сиромаштво", рекао је он.

Он је додао да небјелачке етничке мањине и жене сносе највећи терет и удар ове ситуације док расте неједнакост, преноси Би-Би-Си.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана