Корона избацила са "Форбсове" листе 226 милијардера, Безос и даље први

Срна
Корона избацила са "Форбсове" листе 226 милијардера, Безос и даље први

ЊУЈОРК - Џеф Безос је трећу годину заредом на врху списка свјетских богаташа, али је у првој половини марта 226 особа изгубило статус милијардера усљед економског слома изазваног вирусом корона, наводи "Форбс".

Свјетска пандемија измијенила је "Форбсову" листу милијардера, па су многи скинути с ње.

Безос је остао на врху листе захваљујући његовој нето вриједности од 113 милијарди долара, иако биљежи пад од 18 милијарди долара у односу на прошлу годину.

Највећи разлог том паду је његов развод са књижевницом Мекензи Безос. Дионице "Амазона", међутим, порасле су за 15 одсто прошле године, што му је помогло да надокнади дио губитка од развода.

Истовремено, његова бивша жена Мекензи Безос први пут се појавила на листи свјетских милијардера, и то захваљујући нагодби о разводу од 38 милијарди долара.

Као дио нагодбе она је добила 25 одсто дионица "Амазона" и заузела 22. мјесто "Форбсове" листе светских мултимилијардера.

Од преосталих милијардера, 51 одсто је сиромашније него прошле године.

Свјетски милијардери вриједе око осам билиона долара, што је пад од 700 милијарди долара у односу на 2019. годину, наводе из "Форбса".

​Суоснивач "Мајкрософта" Бил Гејтес на другом је мјесту свјетских милијардера са богатством од 98 милијарди долара, што је више од 1,5 милијарди долара у односу на прошлу годину.

Најбогатија жена на свијету и даље је насљедница "Волмарта" Алис Валтон са 54,4 милијарде долара.

На "Форбсовој" најновијој листи нашло се укупно 2.095 милијардера. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана