Конгломерат Тата купио Ер Индију за 2,4 милијарде долара

Танјуг
Foto: Танјуг

ЊУ ДЕЛХИ - Приватни индијски конгломерат Тата Санс купио је за 2,4 милијарде долара државну авио-компанију Ер Индија, оптерећену дуговима, и очекује да ће хитно добити права летења и слотове како би том ваздухопловном диву вратио тржишни удио који су "отели" страни ривали.

Очекује се да ће се пренос власништва са владе на Тату обавити до краја године, преноси Ројтерс. Челни људи у овој индустрији, међутим, упозоравају да ће пут до успеха бити дуг и компликован, да би могао да кошта Тату више од милијарду долара и да изискује решавање безброј проблема, међу којима је застарела флота, слаб квалитет услуге и недостатак харизматичног вође.

Ер Индија, са својом маскотом махараџе, својевремено је била позната по раскошно уређеним путнучким кабинама и изврсној услузи, за шта се залаже и оснивач прве индијске комерцијалне авио-компаније ЈРД Тата. Али од средине 2000-их, репутација Ер Индије је почела да се урушава са нарастајућим финансијским проблемима. Компанија је летела широкотрупним авионима с похабаним седиштима у бизнис клас, а део својих нових Боинга 787 Дримлајнера је приземљила да би их користила за резервне делове.

Путници су се суочавали с великим кашњењима летова, а особље и добављачи нису увек били плаћани на време, кажу руководиоци у авио-индустрији. "Ако немате новије авионе или авионе који су поуздани, шта год да радите, имаћете проблем", изјавио је за Ројтерс један извршни директор у ваздухопловној индустрији, који је говорио под условом да не буде именован јер није овлашћен за контакте с медијима.

Након што буде обављен пренос власништва, компанија ће имати времена до лета 2022, када се очекује раст потражње за путовањима после ковида, да реши проблеме, додао је саговорник британске агенције, процењујући да ће обнова 141 авиона Ер Индије коштати Тату више од милијарду долара, а поновна обука особља и унапређење пословања и услуга до 300 милиона долара.

Те цифре не укључују куповину или закуп нових авиона. Из Тате и Ер Инђе су одбили коментар.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана