Ко живи најкраће у животињском свијету

ГС
Ко живи најкраће у животињском свијету

Вјероватно је већина чула да "лептири живе један дан". Иако је наука до сада доказала да постоје одређене врсте које могу живјети један дан - то се не односи на све. Па тако лептир монарх може да поживи и до 8 мјесеци. Али ово онда доводи у питање, која животиња живи најкраће?

Рок трајања од 5 минута до 24 часа

Прије свега треба истаћи да научници када дају одговор на ово питање, напомињу како је коначан одговор немогуће дати. Али то је све из разлога што постоји још много неоктривених и довољно неистражених врста, стога, увијек постоји могућност да тамо негдје на југу Патагоније или можда на Камчатки постоји неки организам који је "побједник" у овој категорији.

Ипак, на основу онога што је познато, а према тврдњама Портала биолошке разноврсности Одјељења за природне ресурсе Џорџије водени цвјетови имају најкраћи животни вијек као одрасле јединке. Ови водени инсекти се сматрају најстаријим и најосновнијим крилатим инсектима, који живе у близини мочвара и бара. С тим што њихов ларвени живот траје око 2 године и одвија се испод површине воде, одрасли живот јединке своди на мање од 24 часа, с тим што многи не поживе ни дуже од 5 минута.

Како немају функционална уста или пробавни систем - живе од енергетских резерви које су сакупили као ларве - ови инскети током парења у фази субимага имају више простора за сићушна јајашца. Неки примјерци могу чак и да садрже до 10.000 јаја у свом тијелу, а неријетко су она налажена и у главама женки. На овај начин, водени цвјетови могу максимално да искористе свој кратак животни вијек и репродукују се.

Када су кичмењаци у питању, најкраћи животни вијек имају Евиота сигиллата, врсте морске рибе из породице Гобиидае, распрострањене у тропским водама. Оне насељавају коралне гребенове и за то вријеме поживе најдуже 59 дана, од чега не више од двије недјеље као одрасле јединке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана