Ко су најбогатије жене свијета

RTS
Foto: Ilustracija

Упознајте пет најбогатијих жена свијета и сазнајте како су стекле своје богатство.

Када помислите на жену са много новца, можда ће вам прво на памет пасти медијски најекспонираније Ким Кардашијан или Ријана, које су своју имовину углавном стекле саме, али њихово богатство није ни десети дио оног што посједује нека од најимућнијих жена свијета. Било да су своју имовину наслиједиле, зарадиле, или је стекле удајом, родна неравноправност присутна је и на том плану, јер нпр. чак и најбогатија жена свијета има тек трећину богатства Илона Маска. Али ипак има нешто више од Марка Закерберга.

Ево ко су жене са најдубљим новчаницима на свијету.

 Жаклин Марс: 32,6 милијарди долара

Жаклин Марс је радила у истоименој компанији скоро 20 година, али за милијарде које посједује треба да захвали свом деди Френку Марсу, који је основао Марс Инцорпоратед још 1911. године. Фабрика за производњу слаткиша и хране за кућне љубимце, која стоји иза популарног бренда М&М или Педигре хране за псе учинила је његову унуку мултимилијардером. Жаклин је у компанији радила од 1982. до 2001, а сада је, у својој 82. години, у њеном одбору. Њено богатство процјењује се на више од 32 милијарде долара, према Форбсу. Посједује и фарму коња у Вирџинији са животињама које су јахали и освајачи олимпијских медаља.

Мекензи Скот: 43,6 милијарди долара

Бивша супруга другог најбогатијег човјека на планети, Џефа Безоса, из тог брака није изашла кратких рукава, али је од тада већ дала више новца у добротворне сврхе него што је он икада раније. Мекензи је донирала више од 12,5 милијарди долара за 1.253 организације у протекле две године од развода, према Блумбергу. Међутим, и даље је једна од најбогатијих жена на планети, са нето вриједношћу од 43,6 милијарди долара. Добила је 38 милијарди долара од заједничког богатства у нагодби за развод, као и четвртину акција Амазона, али се обавезала да ће донирати велики дио свог огромног богатства.

Алис Волтон: 59,2 милијарде долара

Са своје 72 године, Алис Волтон је трећа најбогатија жена на свијету и већ неко вријеме је на листи захваљујући очевој пословној способности. Ћерка оснивача Волмарта, Сема Волтона, била је најбогатија жена на свету у 2020. Она и њена браћа деле 50 одсто удела у компанији. Волтонова је међу најбогатијим женама на свијету више од 10 година, а њена љубав према умјетности је добро позната. Тренутно је председница Музеја америчке уметности у оквиру Фондације породице Волтон. Средином маја 2022. породица Волтон изгубила је невјероватних 19 милијарди долара, када је цијена акција компаније пала након објављивања кварталних резултата. Паду су допринијели проблеми због короне, залиха и повећања цијена горива.

Франсоаз Бетанкур Мајерс: 74,8 милијарди долара

Неприкосновена на првом мјесту, насљедница козметичке империје Лореал, Франсоаз Бетанкур Мајерс, упркос компликованом односу с мајком Лилијан, за све што има може да захвали управо њој. На прво место најбогатијих жена свијета доспела је 2018. послије мајчине смрти, која је до тада годинама држала то место. Шездесетосмогодишња Франсоаз је унука оснивача компаније. У управном одбору Лореала је од 1997, а бави се и списатељским радом. Она и њена породица поседују 33 одсто бизниса. Послије пожара који је разорио катедралу Нотр Дам у Паризу, њена породица је донирала 226 милиона долара за обнову једног од симбола француске престонице.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана