“Ко оде у цркву биће лијечен само молитвама”

Танјуг
“Ко оде у цркву биће лијечен само молитвама”

Трст - Италијанско искуство у борби против епидемије показује да коронавирус погађа сваки дио грађанског, друштвеног и институционалног живота, пише Тањуг.

Италијански медији покушавају да скрену пажњу власти на пренатрпане затворе у којема је тренутно затворено више од 60.000, а предвиђени су за 45.000 особа.

Потреба социјалног дистанцирања коју је наметнула епидемија је, у пренатрпаним затворима, шала лошег укуса. Затвори су епидемиолошка бомба, упозоравају.

Извијесни руски држављанин, измишљеног имена Димитриј на крајње бизаран начин скренуо је пажњу јавности на свој случај. Он је један од 229 путника који је био на крстарењу луксузним бродом “Коста луминоса”.

Пристали су 25 марта у луку Савону и смјештени у хотел у карантин под сталним надзором особа цивилне заштите и карабињера. Није му омогућен контакт ни са киме па је бацио комадић папира са прозора своје хотелске собе, на којем је био написан његов телефонски број и порука: “Упомоћ, пишите ми на Whatsap, молим вас”.

“Довели су нас овамо силом. Ништа нам не кажу. Не тестирају нас. Не знамо јесмо ли болесни. Откад смо стигли, 5-6 људи свакодневно возе у болницу. Бројао сам најмање 30 возила хитне помоћи с људима чије се стање погоршало. Бојимо се”, рекао је “Димитриј”, новинарима након што је његов случај доспио у новине.

Алберто Батистела, 47-годишњи болесник од коронавируса, организовао је сам трансфер приватним возилом хитне помоћи из пренатрпане болнице у Бергаму (епицентар заразе) у Језоло, градић близу Венеције. Операција га је коштала 600 евра, али тврди да је тако остао у животу.

“У Бергаму је пакао. У Језолу су ми спасли живот”, тврди Алберто. У Језолу је лијечен лијековима за лијечење ХИВ-а и антималаријском терапијом, захваљујући којој је оздравио.

У Италији је у вријеме карантина дозвољено изаћи у куповину, једном дневно и само један члан породице. Полиција контролише да ли су потребе за изласком, оправдане. Новине извијештавају да су у Виглијану, у покрајини Торино, карабињери казнили мушкарца јер су у његовој кеси биле само три боце вина. Објашњене: алкохол се не сматра есенцијалном робом.

Свете мисе се одржавају без присуства вјерника у цркви, већ се преносе директно преко ТВ-а као и уобичајено обраћање папе са Трга Св. Петра у Риму.

Против директонг ТВ преноса црквене мисе негодују лаици тврдећи да је такав уступак цркви, мјера из давних времена.

Предсједник региона Цампаниа Вићенцо де Лука, познат по пријетњи да ће на оне који у вријеме епидемије организују матурске забаве послати карабињере наоружање бацачима пламена, запретио је вјерницима који се заразе коронавирусом јер иду да се моле у цркви, упркос забрани, “да ће бити лијечени само молитвама”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана