Ko може да прогласи крај пандемије коронавируса

ГС
Ko може да прогласи крај пандемије коронавируса

Упркос томе што се понашамо као да коронавируса нема и иако је амерички председник јавно одјавио пандемију, истина је заправо да пандемија није званично готова и да су у многим земљама различите мјере на снази. Kо проглашава почетак и крај епидемије и када ће се то десити у Србији?

Упркос томе што је предсједник Америке прогласио крај једној од највећих пандемија на свету, само Светска здравствена организација може и званично то да учини. Појединачне земље, па и САД, могу прогласити само крај епидемије на својој територији.

"Крај пандемије или завршетак или боље би било рећи да ће Kомитет светске здравствене организације за примену међународног правилика дефинисати критеријуме који када су задовољени може да се каже да је престала опасност или јавна здравствена претња или јавна здравствена ванредна ситуација од међународног значаја то значи и када говоримо о ковиду 19", каже примаријус Данијела Симић са Института за јавно здравље "Др Милан Јовановић Батут".

У нашој земљи, почетак епидемије ковида 19 прогласио је министар здравља у марту 2020. у складу са Законом заштите становништва од заразних оболести.

Ко прогласи епидемију, он мора и да је одјави, да би и званично прошла.

"У складу са истим законом уз процену епидемиолошке ситуације, али и утицај на здравље људи и друштва у целини, Институт 'Батут' у складу са Републичком комисијом за заразне болести када се стекну услови може да предложи да министар опет, прогласи престанак ове епидемије", додала је Симићева.

Да епидемија још траје сведоче и подаци из ковид амбуланте Савски венац. Лекари кажу да дневно прегледају око 150 пацијената, а на болничко лечење упуте двоје или троје.

"Наспрам прошлих година каква је ситуација с ковидом била, јако нам смета зато што људи су јако неодговорни и што се тиче тих прегледа које треба да обављају код нас у амбуланти, јер самим тим они сматрају да то није као што је било. Међутим, и даље има ковид позитивних пацијената", навела је др Драгана Маринковић из Ковид амбуланте на Савском венцу.

Иако се проглашење епидемије и њен крај углавном везује за број заражених, стручњаци кажу да је ковид 19 изузетак.

"Народ не носи маске, окупља се колико хоће и где хоће, а то не ваља. Још увек треба бити на опрезу и то великој опрезности, јер ова епидемија ће још потрајати. Поготово што сад јесен долази, долазе хладни дани где се све више борави у затвореном простору где је могућност трансмисије далеко већа него на отвореном. Тако да постоји вероватноћа да дође још неки талас", рекао је Радмило Петровић, епидемиолог.

Од марта ове године на снази су обавезне епидемијске мере, а то су маске у здравственим установама и домовима за старе, као и самоизолација од седам дана за позитивне пацијенте, без поновног тестирања. Посете болницама и даље су забрањене.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана