Ко је жена “тешка” 36,1 милијарду $? Милијардер је оставио због старије и дао јој богатство

Агенције
Ко је жена “тешка” 36,1 милијарду $? Милијардер је оставио због старије и дао јој богатство

Њујорк - Мекензи Безос (48) била је 25 година у браку с оснивачем Амазона Џефом Безосом.

Давне 1996. године дјелила је своју канцеларију с млађим радником у простору који је уједно био и кухиња компаније.

Радила је 12 сати дневно у рачуноводству Амазона, а ноћу би се упутила у складиште како би паковала наруџбине.

“Она је у фирми дала велики допринос. Заиста је талентована особа, али се помало изгубила као супруга милијардера”, рекао је радник Амазона Мајк Ханлон.

Мекензи је жена која је учествовала у трансформацији мале онлајн књижаре у моћног дива и компанију чија је вредност процијењена на више од милијарду долара.

Иако никада није вољела да буде у центру пажње, развод од Џефа шокирао је многе.

Родитељи четворо дјеце потписали су развод у јулу, а Мекензи је добила 25 одсто дионица у Амазону. Тај удио тренутно вриједи 36,1 милијарду долара, што је довољно да се пласира на 15. мјесто Форбсове листе.

“Требало је да добије 50 одсто. Ипак је била равноправан партнер након оснивања компаније”, рекао је Ник Ханауер, један од првих улагача Амазона.

Форбс је покушао да дође до података о овој жени па су ступили у контакт са стотинама њених пријатеља и бивших колега. Они су им дали прилично нејасну слику ове несумњиво талентоване жене која воли своју приватност. Открили су да се тихо истицала у свакој фази свог живота.

Мекензи је одрасла у Сан Франциску, као средње дијете. Са шест година написала је књигу на 142 странице звану “The Book Worm”. Родитељи су је послали у Хочкис, интернат у Конектикату, гдје је и матурирала.

Студирала је на Кембриџу, затим на Принстону, гдје је и дипломирала. Њена менторка за дипломски рад била је нобеловка Тони Морисон.

Њени професори тврде како је увијек била лијепо расположена, али и да је била веома тиха.

Након што је дипломирала запослила се у фонду D.Е.Shaw, гдје је започела дружење с Џефом Безосом. Она је у стварање компаније Амазон била укључена од самог почетка и учинила је све што је знала за ову фирму.

Из фирме се повукла 1997. године. Посљедњих двадесетак година њеног живота јавности су потпуна непознаница.

Године 2018. она и Џеф издвојили су двије милијарде долара за борбу против бескућништва и подршку непрофитним предшколским установама. У јулу, након што се њихов развод ближио крају, казала је да ће послије развода пола свог богатства донирати у хуманитарне сврхе. Али није рекла коме ће дати новац.

Џеф је затражио развод од ње након што је ушао у у везу с Лорен Санчез, која је тада, такође, била удата.

Лорен је 49-годишњакиња и има троје дјеце из брака и претходне везе. Била је једна од водитељки јутарњег шоуа “Добар дан ЛА” на Фоксу 11.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана