Кина отвара сјеверну страну Монт Евереста за 38 планинара

Тањуг
Кина отвара сјеверну страну Монт Евереста за 38 планинара

ПЕКИНГ - Кина је отворила сјеверну страну Монт Евереста за 38 планинара који ће бити тестирани на Ковид-19 и мораће да одржавају дистанцу током пењања на највиши врх на свијету, пренео је АП.

Непал и Кина су затворили планину за стране пењаче због пандемије, а Непал је ове сезоне ипак дозволио странцима да се пењу, упркос порасту броја обољелих, и најмање један алпиниста, Норвежанин, је потврдио прошлог мјесеца да се заразио Ковидом-19.

Непалски аплинисти су негирали да је избило било какво жариште на планини, цитирајући да су пријављени само случајеви висинске болести и осталих симптома повезаних са хладним, оштрим условима где су били збијени једни уз друге у шаторима.

Ове недеље, Непал је обуставио све летове као дио стриктних мера Катмандуа због сузбијања ширења корона вируса.

Са друге стране, Кина, где је у великој мјери заустављена локална трансмисија, одржала је рестриктивне мјере, као што су здравствене провјере и у стању је привравности када је ријеч о „увезеним" Ковид-19 случајевима.

Планинари који су добили кинеске дозволе за пењање на Монт Еверест, морају да дођу из кинеских дијелова и да покажу да су здрави, пре него што крену у поход на врх, навели су данас кинески државни медији.

Они ће морати да пролазе кроз редовне провјере тјелесне температуре, да користе кисеоник из боце и да буду на четири метара од наредног алпинисте.

Подјелиће им се маске, топломјери и средство за дезинфекцију.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана