Ким забранио да се носе кожни капути да га не би имитирали

Tанјуг
Foto: скриншот

ПЈОНГЈАНГ- Сјеверна Кореја је забранила грађанима да носи кожне капуте, након што је тај модни детаљ постао омиљен лидеру земље Ким Џонг-уну.

Ким је обукао кожни капут први пут 2019. године и од тада је тај дио одјеће постао популаран међу елитом Сјеверне Кореје, која је жељела да покаже своју лојалност вођи.

Недавно, међутим, имитације су постале све чешће и „модна полиција“ је послата да затвори радње које продају кожне капуте и да их на улици скида са људи, због забринутости да би ти „лажњаци“ могли да начине Кимов изглед јефтиним и да му подрију ауторитет.

„Полиција каже да ношење капута са циљем да неко изгледа као лидер је ''непримерен тренд'' којим се оспорава ауторитет Кима. Власт је рекла јавности да не носи кожне капуте, јер је то део партијске директиве, да одлучи ко може да их носи“.

Сличне верзије капута као Кимове прво су почеле да се појављују у септембру ове године, када се незванично поново отворила трговина између Кине и Сјеверне Кореје, после прекида због пандемије.

То је омогућило трговцима да почну да набаваљају синтетичку кожу и праве капуте.

Радио „Фри Азија“ тврди да је имао увид у документе о увозу претходних мјесеци, у којима се види да је на десетине метара материјала увезено.

 

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана