Килиманџаро добија брзи интернет тако да планинари могу одмах да се похвале својим подвигом

ГС
Foto: Илустрација

Танзанијска влада је инсталирала услуге брзог интернета на обронцима планине Килиманџаро, омогућавајући свима који имају паметни телефон да свој успон на највишу планину у Африци одмах објаве на Твитеру, Инстаграму и свим осталим друштвеним мрежама.

Државна корпорација за телекомуникације Танзаније поставила је широкопојасну мрежу на надморској висини од 3.720 метара, а министар информација Напе Ннауи означио је овај догађај као историјски.

Интернет веза је доступна до 3.720 метара надморске висине

„До сада је то било прилично опасно за посјетиоце и водиче који су морали да се пењу без приступа интернету“, рекао је Ннаује на свечаности поводом покретању услуге, праћен владиним званичницима и туристима.

„Сви посјетиоци ће моћи да се повежу на интернет до ове тачке“, објаснио је министар у Хоромбу, једном од кампова на путу ка врху планине.

Обећао је, такође, да ће врх планине високе 5.895 метара имати интернет везу до краја године.

Прошле године, танзанијска влада је објавила планове за изградњу жичаре на јужној страни Килиманџара, што је изазвало немир међу планинарима, организаторима експедиција и еколозима.

Планина Килиманџаро је важан извор прихода од туризма у Танзанији и сусједној Кенији, са око 35.000 људи који сваке године покушавају да стигну до врха.

Овјековечена у краткој причи Ернеста Хемингвеја Сњегови Килиманџара, планина је дио националног парка, а такође је и мјесто свјетске баштине Унеска.

Технологија се све више инфилтрирала у свијет планинарења, а пењачи на Монт Еверест уживају у лаком приступу бежичном интернету, а захваљујући агрегатима за производњу струје планинарима је омогућено да дијеле фотографије са свог похода, додуше и могућност да упуте позив упомоћ у случају несреће.

Насупрот томе, када су Едмунд Хилари и Тензинг Норгај стигли на врх највише планине на свијету 29. маја 1953. године, вијест је стигла до спољног свијета тек 2. јуна, баш на вријеме за крунисање краљице Елизабете Друге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана