Кијев слави, Москва негодује – Унеско уврстио украјински боршч на листу културног насљеђа

ГС
Кијев слави, Москва негодује – Унеско уврстио украјински боршч на листу културног насљеђа

КИЈЕВ - Украјина је побjедила у дугогодишњем кулинарском спору са Русијом, пошто је украјински боршч – специфична црвена супа од поврћа – стављен на Унескову листу нематеријалног културног насљеђа којем је потребна хитна заштита.

Унеско је саопштио да је "украјинској супи потребна хитна заштита због ризика који напад Русије представља за статус боршча као елемента украјинске културне баштине".

"Било као дIо свадбеног оброка, на кулинарским такмичењима или као туристичка понуда, боршч се сматра дIJелом ткива украјинског друштва, културног насљеђа, идентитета и традиције", навели су из Унеска, преноси РТС.

Ипак, описали су боршч као национално јело које се прави и конзумира и у неколико земаља региона, наводећи да одлука не подразумијева искључивост, нити власништво над насљеђем о којем је ријеч.

Тијело Уједињених нација је објаснило да је о пријави одлучивано по убрзом поступку јер је, како кажу, постало очигледно да расељавање изазвано ратом у Украјини угрожава одрживост украјинске традиције.

Унеско је навео да би одлука да призна традицију као угрожену могла да помогне да се скрене пажња и подстакне међународна сарадња на њеном очувању.

"Побједа у рату за боршч је наша!", написао је на Твитеруукрајински министар културе, док је из Москве убрзо стигла критика украјинске иницијативе и одлуке Унеска.

Портпаролка руског Министарства спољних послова Марија Захарова оптужила је Кијев да покушава да присвоји супу и неоправдано је припише само једној нацији.

"Ово је ксенофобија. Да бих свијету дала кулинарски пример савременог кијевског национализма, навешћу чињеницу – хумус и пилав су признати као национална јела неколико нација, али како разумијем, све је подложно украјинизацији", написала је Захарова на Телеграму..

Спор око боршча јавно је ескалирао 2019. године, када је украјински кувар Јевген Клопотенко, узнемирен због бројних ресторана широм свијета који боршч називају руском супом, покренуо кампању да Унеско званично призна везу Украјине са овим јелом.

Клопотенко и други украјински кувари почели су да прикупљају стотине страница доказа како би потврдили своју тврдњу, док Руси сматрају да је боршч национална храна многих земаља, укључујући Русију, Бјелорусију, Украјину, Пољску, Румунију, Молдавију и Литванију.

Боршч је супа од поврћа и говеђег или свињског меса. Обично парадајз или цвекла дају боршчу карактеристичну црвену боју. Постоји много врста боршча у зависности од региона, па и оних без цвекле.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана