Карин Жан Пјер, прва геј особа и Афроамериканка која говори у име Беле куће

ГС
Foto: Агенције

Карин Жан Пјер замјениће Џен Псаки на мјесту секретарке за штампу Беле куће. Жан Пјерова, садашња главна замјеница Псакијева, постаће прва геј особа и прва Афроамериканка која ће имати улогу портпарола Беле куће. Ту функцију преузеће 13. маја, преноси Хил.

Предсједник САД Џозеф Бајден саопштио је да Карин не само да доноси искуство, таленат и интегритет који су потребни за тај тежак посао, већ ће наставити да води пут у комуникацији о раду Бајден-Харисове администрације у име америчког народа.

"Џил и ја познајемо и поштујемо Карин дуго времена и она ће бити снажан глас који ће говорити у моје име и у име ове администрације", рекао је Бајден.

Према Бајденвим ријечима Џен Псаки је поставила стандард за враћање пристојности и поштовања у салу за брифинге Беле куће.

"Желим да се захвалим Џен што је подигла љествицу, комуницирала директно и истинито са америчким народом и задржала смисао за хумор при томе", казао је Бајден.

У твиту, Жан Пјер је захвалила Бајдену на прилици, назвавши то "истинском чашћу".

"Радујем се што ћу служити овој администрацији и америчком народу", написала је Жан Пјерова и додала да је пред њом тежак посао, преноси РТС.

Очекује се да ће Псакијева, која је обављала улогу секретара за штампу од почетка Бајденове администрације, отићи на Ем-Ес-Ен-Би-Си.

Псакијева је описала Карин Жан Пјер као "изванредну жену" и истакла њено искуство у политици и администрацији Њујорка, као и њен рад као Бајденову саветницу када је био потпредседник за време Обамине администрације.

"Репрезентација је важна и она ће дати глас многима, али и учинити да многи сањају о томе шта је заиста могуће", написала је Псакијева на Твитеру.

Саопштење окончава вишемесечна нагађања о томе ко ће замјенити Псакијеву када она одлучи да напусти администрацију. Жан Пјерова се одувијек сматрала водећим кандидаткињом за ту улогу, али су се и друга имена појављивала, укључујући директорку комуникација Беле куће Кејт Бедингфилд.

Прошлог мјесеца појавили су се извjештаји да је Џен Псаки у разговорима за посао у Ем-Ес-Ен-Би-Сију. Није потврдила те наводе, а саопштење од четвртка не говори ништа о њеним будућим плановима.

"Немам шта да објавим о својим плановима", рекла је Псакијева у одговору на питање новинара током брифинга.

Жан Пјерова је радила је током капмање и за Бајдена и Барака Обаму.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана