Карантин препородио живот у морима Италије

ГС
Карантин препородио живот у морима Италије

Рестриктивне мјере које су током два мјесеца биле на снази у Италији представљале су изванредну прилику за сагледавање утицаја људске активности на море које окружује ову земљу. Обалска стража је још од априла узимала узорке воде из мора, а такође је и начинила и бројне снимке подводног свијета, док су неке врсте виђене у подручјима које обично заузимају бродови и људи, а у која оне иначе не залазе.

Надлежни органи у Риму потврдили су за Реутерс да је уочено значајно побољшање квалитета воде и смањење отпадног материјала у мору, чак и прије него што су објављени резултати истраживања. Китови уљешуре примијећени су у близини Сицилије, док су делфини виђени на мјестима на којима су се прије пандемије налазили бродови, у лукама сјеверозападне Лигурије.

Упркос бујању живота у морима која окружују Италију, а које се догодило захваљујући мјерама карантина, пандемија је довела до нових опасности по морски живот, због бачених маски, рукавица и празних боца дезинфекцијских средстава који су се могли видети у води. Овај отпад повећао је загађење у морима које потиче од микропластике, честица које настају распадањем пластичних производа.

Надлежни органи у Италији истичу да су мјере карантина уведене због пандемије омогућиле људима да стекну бољи увид у то колико је крхка животна средина и да схвате да морају да сачувају природу која им је дата у насљеђе, за њихову дјецу и будуће генерације.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана