Каракорумски аутопут: Један од најопаснијих путева на свијету

Анадолија
Каракорумски аутопут: Један од најопаснијих путева на свијету
Foto: Анадолија | Каракорумски аутопут: Један од најопаснијих путева на свијету

КАРАЧИ - Каракорумски аутопут, који су владе које су га изградиле назвале и "Аутопут пријатељства", је међу пет најопаснијих путева на свијету.

Каракорумски аутопут је највиша асфалтирана међународна цеста на свијету. Повезује Кину и Пакистан преко планинског ланца Каракорум, кроз пролаз Кунџераб, на надморској висини од 4.693 метра.

Двосмјерни пут дугачак је 1.300 километара, пролази кроз Кашмир од Хасана Абдала, малог града у близини Равалпиндија и Исламабада, до Кашгара у кинеској аутономној регији Синџианг Уyгур.

Склон је клизиштима и поплавама, а да ствари буду још горе, пут је неасфалтиран у Пакистану. Посљедњих година аутопут је постао дестинација авантуристичког туризма због своје сликовите локације и фактора високог ризика.

Још увијек је туристичка атракција јер се пролази кроз неке спектакуларне клисуре дуж старог Пута свиле. Скоро 900 радника погинуло је током изградње пута. Често се назива и "осмим свјетским чудом".

 

Каракорумски аутопут, који повезује Кину и Пакистан на превоју Кунџераб, један је од најопаснијих и најстрашнијих путева на свијету.

Стотине несрећа са смртним исходом догађају се сваке године на овој опасној цести којом се крећу само добри и стручни возачи. Изградња аутопута је почела 1959. године, а отворен је 1978.


 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана