Капсула с узорком астероида слетела у пустињу у Јути

Танјуг
Капсула с узорком астероида слетела у пустињу у Јути

СОЛТ ЛЕЈК СИТИ - Седам година након лансирања у свемир, свемирска сонда Озирис-Рекс испустила је данас у пустињу у америчкој савезној држави Јута нетакнути узорак сакупљен са астероида Бену близу Земље.

Ово је први пут да НАСА враћа узорак астероида из свемира. Свемирска сонда је сакупила узорак 2020. и отпочела пут ка Земљи у мају 2021 године, преноси ЦНН.

Летјелица је рано данас испустила капсулу узорка која садржи око 250 грама астероидног камења и земље са удаљености од 102.000 километара изнад површине Земље и ушла у атмосферу планете у 10:42 по источном времену, путујући брзином 44.498 километара на сат.

Капсула је брзином од 17,7 километара на сат слетела на полигон за тестирање и обуку Министарства одбране САД у Јути око 10 минута након уласка у атмосферу.

Претходно су распоређени падобрани да успоре капсулу и заштите је од наглог приземљења. Менаџер пројекта у НАСА-ином Центру за свемирске летове Годард Рич Бернс рекао је да четири хеликоптера превозе тимове за опоравак и истраживање до мјеста слетања и спровешће процене из ваздуха како би се уверили да капсула није на било који начин оштећена.

Специјални стручни тимови биће спремни да извуку капсулу када то буде безбједно.

"Први тим опремљен заштитним рукавицама и маскама, осигураће да капсула буде довољно хладна да би могла да се додирне, с обзиром на то да ће током поновног уласка достићи температуру до 2.760 степени Целзијуса", рекао је Бернс.

Тим ће се такође побринути да батерија капсуле не пукне и не испусти токсична испарења, додао је. Научни тим ће прикупити узорке са места слетања, укључујући ваздух, прашину и честице прљавштине.

"Један од кључних научних циљева Озирис-Рекса је враћање нетакнутог узорка, што значи да ниједна страна материја не може угрозити истраживање током анализе узорка“, рекао је главни истраживач на Универзитету Аризона у Тусону Данте Лаурета.

Хеликоптер ће доставити узорак у привремену стерилну просторију у близини мјеста слијетања. Унутар овог простора, кустоски тим ће спровести прочишћавање азотом како би се спречило да било која честица Земљине атмосфера уђе у канистер за узорке и контаминира га. Тим ће припремити канистер за узорке који ће бити сутра транспортован авионом Ц-17 у НАСА-ин свемирски центар Џонсон у Хјустону, а узорак би први пут требало да прегледају у уторак.

Истраживачи ће анализирати стене и тло у наредне две године у Џонсоновом свемирском центру. Узорак ће такође бити подељен и послат у лабораторије широм света, укључујући партнере мисије Озирикс Рекса у Канадској свемирској агенцији и Јапанској агенцији за истраживање свемира. Озирис-Рекс је напустио Земљу 2016. године како би испитивао астероид Бену, за који постоји јако мала вероватноћа да ће ударити у нашу планету крајем наредног века.

Научници верују да ће хемијски састав узорка открити нове информације о формирању планета пре 4,5 милијарде година, као и неке назнаке о постанку живота на Земљи.

Они такође могу пружити додатна сазнања о астероиду Бену што је од суштинског значаја за развој метода одбијања оваквих астероида на основу њиховог састава.

Претеча ове мисије је Генезис, капсула која је 2004. године донела на Земљу узорке соларног ветра. Падобран се тада није отворио и капсула је ударила у тло брзином већом од 300 километара на час, пукла је и садржај је испао.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана