"Калибар" уништио мету са више од 1.000 километара

Срна
"Калибар" уништио мету са више од 1.000 километара

МОСКВА - Фрегата Тихоокеанске флоте Русије "Маршал Шапошников" први пут је лансирала крстарећу ракету "калибар" из Јапанског мора и њом погодила мету удаљену више од 1.000 километара.

Телевизија "Звезда" јавља да је ракета у предвиђеном времену долетјела на полигон у рејону рта Суркум, гдје је погодила обалску мету.

Домет гађања премашио 1.000 километара, саопштило је Министарство одбране Русије.

Ракетно гађање обезбјеђивали су бродови и пловила Тихоокеанске флоте, као и авиони и хеликоптери поморске авијације, који су затворили подручје, опасно за поморски и ваздушни саобраћај током вјежбе.

Модернизација фрегате "Маршал Шапошников" подразумијевала је уградњу опреме за лансирање ракете "калибар", што је повећало њене борбене способности.

Претпоставља се да ће модернизован брод моћи да користи и хиперсоничне ракете "циркон".

Максимални домет ракете "калибар" је око 2.500 километара. Новинар Марк Епископос у чланку за амерички "Нешнел интерест" истиче да Русија има највише тактичких нуклеарних бојевих глава на свијету.

Он посебно указује да руска морнарица у саставу наоружања има крстареће ракете "калибар", које могу да се користе на бродовима, укључујући подморнице и фрегате класе "Адмирал Горшков".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана