Како је злато преживјело све кризе и ратове

vijesti.me
Како је злато преживјело све кризе и ратове

Након велике несташице која је наступила у свијету услијед пандемије, тржиште физичког злата почиње постепено да се опоравља.

У епицентру пандемије, било је немогуће купити било који инвестициони формат од злата. Сви извори из којих се као инпут добија највриједнији племенити метал, били су заустављени.

Рударење је било у цијелости стопирано, као и рециклирање, што је довело до потпуне обуставе производних процеса у компанијама у којима се финализира злато, као високо стандардизовани инвестициони производ.

Злато се показало као најбоља заштита за финансијски имунунитет сваког појединца. У вријеме пандемије, цијена злата вртоглаво је расла, пишу Вијести.

Након краха берзи широм свијета, улагачи су покушали да заштите свој капитал у задњем тренутку, што је утицало на велики пораст агрегатне тражње, а самим тим и цијене. У моменту заустављања свијета , вриједност барела нафте имала је негативну вредност, берзански индекси биљежили су никад мање вриједности, а вриједност злата бележила највећи ниво од постојања.

Тренутно се покушавају спасити одређени финансијски системи спасити и берзе оживјети, што је довело до тренутног пада вриједности злата.

Узимајући у обзир све економске параметре, задуживање свих економија свијета како би се смањиле посљедице пандемије, повећања ућешћа за кредитне обавезе, велику емисију новца како би се сервисирале рецесивне потребе, вредност злата неминовно ће јачати.

Злато мудри улагачи одувек третирају као сигурну луку за свој капитал. Злато се сада налази на паузи и прави мали предах од експоненцијалне прогресије.

Додатни фактор који ће доминантно утицати на кретање вриједности злата, јесте рецесија са којом се свијет грчевито бори, како не би ушао у њу.

Ако посматрамо рецесију која је наступила 2008. године, која је вриједност злата увећала за 280%, можемо закључити, да се исти сценарио може поновити.

Злато је у вријеме пандемије, показало јаку отпорност - није крахирало, већ му је цијена вртоглаво порасла и показало је највећи степен ликвидности. У сваком тренутку било га је могуће замијенити за новац.

Недостатак који смо идентификовали у вријеме наведеног екстремног поремећаја, јесте да злато није било могуће купити.

Инвестиционо злато сада је могуће купити у физичком облику и на тај начин заштити вриједност свог новца. Злато штити вриједност уложеног новца управо кроз раст своје вредности који је осјетно већи од генерисане инфлације у одређеном периоду. Од почетка пандемије до данас вриједност злата увећала се 20%. Унца злата 2002 године вриједила је 400 америчких долара, а данас иста вреди 1800.

Инвестиционо злато јесте злато највеће чистоће 999.9, које се производи у строго контролисаним индустријским условима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана