Како је четворо дјеце могло да преживи пад авиона у амазонску прашуму?

ГС
Авион
Foto: Профимедиа | Авион

Мјесец након што је четворо дјеце нестало у колумбијском Амазону, прелиминарни извјештај Управе за цивилно ваздухопловство ове земље нуди назнаке о томе како су могли да преживе авионску несрећу у којој су погинуле све одрасле особе.

Прича о несталој дјеци изазвала је велико интересовање широм свијета, док се масовна операција потраге под вођством војске наставља у шуми, иако је раније саопштено да су дјеца пронађена, што је вијест која је погрешно протумачена - заправо је саопштено да је могуће да су преживјела пад авиона и да је покренута потрага за њима.

У несрећном лету 1. маја учестовали су пилот Ернандо Мурсија Моралес, вођа домородаца Јарупарија Херман Мендоза Ернандез, старосједелац по имену Магдалена Мукутуј Валенсија и њених четворо дјеце, најстарије од 13 година и најмлађе старо само 11 мјесеци. Убрзо након ранојутарњег полијетања из удаљене заједнице Араракуара, пилот је радио-везом јавио контроли ваздушног саобраћаја да ће потражити мјесто за хитно слијетање, наводи се у извјештају.

- Мотор на минимум, потражићу поље - рекао је он.

Пилот је касније обавијестио да је мотор повратио снагу и наставио својим путем - само да би поново наишао на невољу мање од сат времена касније: „Мотор ми је поново отказао... Потражићу ријеку... Имам ријеку са десне стране...”

Овог пута проблем није ријешен.

Контрола ваздушног саобраћаја касније је пратила авион који је скренуо удесно, да би затим нестао са радара, наводи се у извјештају. Упркос ваздушним и воденим претрагама које су покренуте одмах након инцидента, авион је пронађен послије више од двије недјеље - што је озбиљан временски период када је ријеч о судбини путника авиона.

Распоред сједења био је кључан

Пет дана након нестанка авиона колумбијска војска је 6. маја распоредила јединице специјалних снага да претражују терен. Десет дана касније, у ноћи 16. маја, коначно су уочили олупину.

Три одрасле особе пронађене су мртве на лицу мјеста, али све четворо дјеце је у потпуности нестало - што је навело спасиоце да претпоставе да су преживјели, напустили авион и отпјешачили џунглом и још једном покренуло потрагу.

Фотографије са мјеста несреће које су направили истражитељи показују подигнути реп малог авиона обојеног плаву и бијелу боју, са носом и предњим дијелом разбијеним приликом удара о тло. У извјештају се каже да је авион највероватније прво ударио у дрвеће густе шуме, откинувши мотор и пропелер, да би затим услиједио вертикални пад на шумско тло.

- Детаљним прегледом олупине утврђено је да је приликом слијетања дошло до првог удара у дрвеће. Овај ударац је проузроковао одвајање мотора са поклопцем и пропелером од конструкције авиона. Усљед јаког успоравања и губитка контроле при првом удару, летјелица је пала вертикално и сударила се са земљом - наводи се у извјештају.

Иако се наводи да су форензичка испитивања у току, извјештај сугерише да су одрасли који су сједели у предњем дијелу кабине авиона задобили смртоносне повреде приликом пада.

- На дијаграму повреда изазваних несрећом регистроване су смртоносне повреде код путника који се налазе на позицијама 1 (Пилот), 2 (мушки одрасли путник) и 3 (одрасла жена).

Али задња сједишта, на којима су се налазила старија деца, била су мање погођена ударом, наводи се у извјештају, што нуди потенцијални одговор на питање како су успјели да преживе. За собом су оставили знакове живота - флашицу за бебе, коришћене пелене и отиске стопала, што је касније открио тим који је претраживао џунглу.

Према извјештају, два од три сједишта која су заузела дјеца остала су на мјесту и усправна упркос несрећи, док се једно дјечје седиште откачило од конструкције авиона. Према извјештају, беба је можда била у наручју мајке.

Дјеца „нису била лоцирана у зони удеса и није било знакова да су повријеђена, барем не теже. Из тог разлога је почела интензивна потрага у циљу њиховог проналажења”, наводи се.

Укупно 119 колумбијских специјалних снага и 73 домородачка извиђача до сада су распоређена да прочешљају ту област, наводи се у извештају. Рођаци су раније рекли да су дјеца добро познавала џунглу, али су се плашили да ће помислити да спољни свијет није одустао од њих.

- Можда се крију. Можда не схватају да их траже, они су дјеца - рекао је Фиденцио Валенсија, деда дјеце, говорећи за колумбијску телевизију Каракол раније овог мјесеца.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана