Јефтини чешки бункери уз бизарне рекламе за продају

ГС
Foto: Принтскрин

Некад је Чехословачка направила хиљаде бункера да би се супротставила нацистичкој Њемачкој.

Данас они ничему не служе – и продају се. 

Са мало маште, тамо може да се направи свашта.

Чешки новинари су се у четвртак сјатили око Андора Шандора, бившег шефа обавјештајне службе, данас приватног предузетника у сектору безбједности. Најавио је да ће причати о „важним безбједносним изазовима“ по земљу.

Сви су остали забезекнути кад је Шандор почео да дијели проспекте којим се рекламира – продаја бункера. Слика у бизарној брошури показује породицу ушушкану у подземни бункер, док изнад торнадо или тенкови руше кућу.

То задовољство коштало би грађанина око двадесет хиљада евра.

Иако дјелује чудно, потражња за бункерима је порасла у вријеме рата у Украјини и прича о могућем атомском удару.

Али, у Чешкој потрошачи имају избор – не морају да дају силне паре Шандору и сличнима, већ, уз мало среће, могу да купе прави војни бункер за мале паре.

Лицитација за бункере

Милан Крулих је човјек којем се ваља обратити. Он је у Министарству одбране задужен за продају непотребне имовине војске. Такорећи, човјек који управља са 1.500 војних бункера и то само у региону сјеверне Бохемије.

Данас продаје два бункера који је некад давно требало да штите локалну пругу – сада је умјесто пруге тамо бициклистичка стаза.

 мало маште, тамо може да се направи свашта.

Чешки новинари су се у четвртак сјатили око Андора Шандора, бившег шефа обавештајне службе, данас приватног предузетника у сектору безбедности. Најавио је да ће причати о „важним безбедносним изазовима“ по земљу.

 

Сви су остали забезекнути кад је Шандор почео да дели проспекте којим се рекламира – продаја бункера. Слика у бизарној брошури показује породицу ушушкану у подземни бункер, док изнад торнадо или тенкови руше кућу.

То задовољство коштало би грађанина око двадесет хиљада евра.

Иако делује чудно, потражња за бункерима је порасла у време рата у Украјини и прича о могућем атомском удару.

Али, у Чешкој потрошачи имају избор – не морају да дају силне паре Шандору и сличнима, већ, уз мало среће, могу да купе прави војни бункер за мале паре.

Лицитација за бункере

Милан Крулих је човек којем се ваља обратити. Он је у Министарству одбране задужен за продају непотребне имовине војске. Такорећи, човек који управља са 1.500 војних бункера и то само у региону северне Бохемије.

Данас продаје два бункера који је некад давно требало да штите локалну пругу – сада је уместо пруге тамо бициклистичка стаза.

Наиме, тридесетих година, у страху од Хитлерове Њемачке, Чехословачка је дуж границе направила двоструку одбрамбену линију лаких утврђења. За само двије године тако је настало девет хиљада бункера, често површине од свега неколико квадрата.

Они нису много помогли ни тада, а ни касније нису ничему служили. Већина је данас пуна смећа, неки су зарасли у коров, друге су ишарали вандали. Али, бункер се лако да очистити ако је солидно направљен.

Тако Крулих води потенцијалне купце и показује им некретнину. Метална врата одавно су избијена, али зидови су још добри. Једанаест квадрата, уз бициклистичку стазу. Почетна понуда двије хиљаде евра.

Из локалне мјесне заједнице кажу да би радо купили бункер – и од њега направили малу продавницу са освјежењима за бициклисте који возе овом стазом. Али, питање је да ли ће у буџету бити пара.

Апартман као у хотелу

Кажу да малена утврђења често купују заљубљеници у војну историју или удружења која се баве локалном историјом. Често их лијепо уреде и претворе у мале музеје.

Други онде складиште вино или кромпир, или пак користе бункер као викендицу.

Али, ту су и људи попут Рихарда Матуша. До сада је купио и преуредио пет малих бункера у једнособне апартмане. Тако је испунио дјечачки сан. „Свако дијете воли да прави бункере. Код мене је то остало до данас: кад сам прије шест година сазнао да војска продаје праве бункере, нисам оклијевао“, каже он за њемачки јавни сервис АРД.

Гости који ноће у његовим пансионима кажу да су задовољни. Има струје преко соларних панела, гријање је на гас, ту је приручни фрижидер, чак и телевизор прикључен на интернет.

За једну некретнину, бункер је прилично мобилан. Ко изнајми довољно моћан кран, дословно може да ишчупа бункер од 50 тона у једном комаду и напросто га пресели гдје хоће. Рецимо у своје двориште.

Права конкуренција за трговце попут бившег шпијуна Шандора. Јер стари војни бункери лако ће да прегрме барем торнадо, преноси РТС.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана