Је ли ово "изгубљени свијет" гдје још увијек постоје диносауруси?

Agencije
Је ли ово "изгубљени свијет" гдје још увијек постоје диносауруси?

Дубоко у прашумама Венецуеле из земље се издиже низ платоа на висини од чак 2743 метра. Гледајући одозго, они изгледају попут острва у облацима.

 

То су тепуи, што је индијанска ријеч за планину, од којих је најпознатија Маунт Рораима. Због своје необичне географије и неприступачног терена састављеног од изнимно стрмих и високих бочних стијена, то је подручје дом бројним необичним биљним врстама које не постоје нигдје друго на планети. Осим тога, на планини киши сваки дан, због чега живот цвјета. Маунт Рораима је одувијек привлачила авантуристе, а они који су се успјели попети причали су о "острву у облацима". 

Наводно је управо то мјесто инспирисало Артхура Конана Дојла да напише "Изгубљени свијет". У његовој новели, група истраживача тамо проналази диносаурусе и друга изгубљена створења - још увијек посве живе и здраве на удаљеној и изолованој висоравни. Неки и данас вјерују како је то реална могућност.

Стварни изгубљени свијет

Некад непробојна граница за све осим старосједиоца Пемона, планина Рораима је заиста била изгубљени свијет. Ти су планински платои већ постојали кад је Јужна Америка била повезана с Африком у суперконтинент, што значи да су први пут формирани прије отприлике 400 до 250 милиона година. За то вријеме, растопљена стијена пробијала се кроз пукотине на копну пјешчењака. У исто вријеме, вјетар и вода пролетјели су Гондваном те еродирали уздигнути горски низ. Регија изгледа слично сада као прије око 20 милиона година. Будући да су тепуии били толико дуго изоловани на својим високим висоравнима, њихова флора и фауна пружа фантастичну органску илустрацију еволуције. Претпоставља се да "најмање половица од око 10 000 биљних врста овдје јединствена за тепуисе и околне низине. Нове врсте се још увијек откривају". Истовремено, тек је неколицина њих детаљно истражена. Може ли то значити да наводно изумрле врсте, чак и диносауруси, још увијек могу постојати на тим удаљеним висоравнима? Може ли легенда бити стварна? Рораима је толико удаљена од свијета и јединствена да није тешко замислити како је Дојл тамо видио диносаурусе.  Планином је био фасциниран британски ботаничар Еверард Им Турн.

- Нико од нас који смо пратили његов пут нисмо пронашли праисторијска створења, али терен је толико тежак да је само његов дјелић истражен, тек око 44 квадратна километра - рекао је њемачки истраживач Уве Георг.

Од тада је истражено веће подручје планине, но нису пронађени трагови диносауруса. 

Свето тло

Прије доласка Европљана, становници Венецуеле су тепуима приписивали посебно митско значење. Према Пемон Индијанцима, планина Рораима је "пањ моћног стабла које је некоћ држало сво воће и гомољасто поврће на свијету", међутим га је "оборио један од њихових предака, а стабло се срушило на земљу  и наступила је страшна поплава". Вјеровали су да ако се особа попне на врх тепуиса, неће се вратити жива. Док се данашњи путници можда неће сусрести с диносаурусима и другим бићима, моћи ће видјети црне жабе и тарантуле које не постоје нигдје друго на планети. Вјерује се да постоји много других врста јединствених Рораими које тек треба открити.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана