Јапанац ударио црном магијом на Путина

ГС
Foto: Aгенције

ТОКИО - Бизаран примјер антируске хистерије која се развила у свијету, нарочито оном дијелу који је политички и војно близак САД, по почетку војне интервенције у Украјини долази из Јапана.

У медијима ових дана доминира случај седамдесетдвогодишњег пензионера Мицунобуа Хиноа, који је покушавао да баци црну магију на предсједника Русије Владимира Путина.

Он је, сумња се, у граду Мацудо недалеко од престонице Токија, у више светилишта домаће религије шинто за стабла прикуцао тршчане лутке на које је залијепио исјечке из новина са ликом предсједника Путина и причврстио писане поруке којима се од божанстава која се поштују у тим храмовима тражи да усмрте руског лидера.

Осумњичени се терети и за нанесену штету у шинто храмовима. Лутке са прилијепљеним ликом Путина, пробушене дугим ексером у висини груди, нађене су у чак десет храмова у граду Мацудо.

С тим у вези, због уништавања имовине шинто храмова и провале, ухапшен је поменути пензионер. Он се за сада брани ћутањем. Поступци за које се терети шокирали су јапанску јавност, али више од самог излива мржње према страном лидеру, које се доживљава као релативно оправдана неучтивост, починиоцу се пребацује то што је клиновима оштетио старо дрвеће у светом простору храмова.

У медијима му се нарочито на терет ставља то што је оскрнавио дрво које је засађено поводом брака бившег цара Акихита и царице Мићико. Сами шинто свештеници изражавају згражавање, истичући да њихови храмови нису мјеста у којима се може прижељкивати зло.

Међутим, може се рећи да Хиново (не)дјело није сасвим ексцентрично или произвољно, јер у Јапану вијековима постоји тип црне магије у којем се клетва баца на себи мрско лице тако што се ноћу, између један и три сата, тршчана лутка прикуца на дрво у шинто храму.

Ријеч је о "посјети у сату бика", пракси бацања клетве одласком у шинто светилишта по ноћи, тако названој јер су Јапанци традиционално прије увођења западњачког начина рачунања времена, под утицајем кинеске културе, дан дијелили не на 24 већ на 12 часова, од којих је сваки носио име једне праве или митске животиње. Наиме, вјерује се да божанство походи храм ноћу и да ће непријатељ умријети ако се седам ноћи заредом тршчана лутка која га репрезентује закуца за неко од светих стабала у храмовима.

Од давнина се вјерује да шинто божанства силазе на старо, свето дрвеће, па се у позном средњем вијеку у народу развило и увјерење да би оно могло да испуни жељу да се науди мрској особи ако се њена лутка прикуца за једно такво дрво. Такву су клетву, судећи по средњовјековним написима, нарочито бацале жене које су увриједили или напустили мушкарци.

Мада су дјела за које полиција терети Мицунубуа Хиноа бизарна, она нису нечувена или без преседана. Иза тога стоји старо вјеровање. Јапански медији јављају да су продавнице које нуде тршчане лутке, по објављивању вијести о догађајима у граду Мацудо, распродале своје залихе тог артикла, тако да је сасвим могуће да је готово потпуно заборављена црна магија у Јапану с ратом у Украјини добила нови подстицај.

Аутохтона религија

Шинто је јапанска аутохтона религија са елементима анимизма и политеизма, у којој се вјерује да божанства обитавају у шумама и нарочито воле старо, трајно, боље развијено дрвеће, због чега се таква стабла сматрају светим и често опасују конопом како би се одвојила од профаног свијета.

Шинто храмови су и данас, у условима поодмакле урбанизације, најчешће окружени шумарцима или имају двориште са стаблима.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана