Јапан: Државне службенике “скупо” коштале бесплатне вечере

Срна
Јапан: Државне службенике “скупо” коштале бесплатне вечере

ТОКИО - Јапанско Министарство комуникација казнило је данас 11 високих званичника због тога што су прихватили скупе вечере које су платили најстарији син јапанског премијера Јошихиде Суге и његове колеге директори у сателитском емитеру Тохокушинша Филм.

Случај је обелодањен након што је недељни магазин “Шукан Буншун” недавно известио да су Сеиго Суга и други директори сателитског емитера Тохокушинша Филм угостили званичнике Министарства унутрашњих послова и комуникација, које регулише пословање у сфери комуникација, пренео је АП.

Министарство је јуче најавило казне, укључујући смањење плата и опомене за 11 званичника Министарства због прихватања скупих вецера и поклона кршећи етички кодекс.

Министар унутрашњих послова и комуникација Риота Такеда рекао је на конференцији за новинаре да је за жаљење што је случај довео до губитка повјерења јавности у владу.

Такеда је рекао да ће и себи смањити плату у наредна три мјесеца и наложио Министарству да формира истражно вијеће које ће даље истражити случај.

Унутрашња истрага Министарства открила је да су службеници Министарства ишли на вечере и примили поклоне у укупном износу од око 600.000 јена (5.700 долара) у око 40 наврата од 2016. до 2019. године.

Суга се извинио ове недеље због забава за званичнике које је организовао његов син.

Он је, међутим, негирао било какву умјешаност у пословне активности свог сина нити да је знао да је он забављао службенике Министарства.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана