Изложба "Јованка Броз у боји":Уприличен разговор о модном стилу некадашње прве даме

Tанјуг
Foto: гс

БЕОГРАД- Разговор о личности и модном стилу Јованке Броз уприличен је синоћ у РТС Клубу у Београду у склопу изложбе "Јованка Броз у боји", чији је садржај наишао на веома велико интересовање јавности.

Мира Адања-Полак која је радила један од ријетких интервјуа с некадашњом првом дамом СФРЈ каже да је она тада први пут чула њен глас.

Како каже, Јованку Броз памти као и сви, "као особу која је потпуно недодирљива".

Она такође наводи да је Јованка Броз "особа која је јако, јако страдала" и да није била неко ко "на било који начин имала претензија да изгради било какву политичку каријеру."

"Јако је желела да ме увери да је маршал њу волео. Било је дирљиво јер је говорила о стварима које је он за њу чинио, да ју је стварно волео... Била је жена која је желела да некога увери да она ни за шта није крива", каже Адања-Полак.

Јованка Броз је 1952. године постала трећа супруга Јосипа Броза Тита и прва дама Југославије и тада је почео "бајковити" део њеног живота - пропутовала је свет, упознала многе светске лидере, краљеве и краљице, и из тог периода потичу хаљине изложене на поставки "Јованка Броз у боји".

Модни креатор и директор поставке Игор Тодоровић бави се Јованком Броз са аспекта њене естетике и формирања њеног стила.

"Ми смо за циљ имали да прикажемо нешто што је ван идеолошког и политичког када је Јованка Броз у питању, а то сведочанство кроз изабране хаљине говори о њеној естетици, етици и протоколу за време улоге прве даме, дакле од 1952. до 1977. године", истакао је Тодоровић.

Како он наводи, изложба је веома импресивно свједочење о поштовању занатства, ауторства и текстилне индустрије и додаје да се кроз хаљине из укупне збирке може сагледати шира слика и оно што је текстилна индустрија била.

Према његовим ријечима, Јованка је "живела у сенци свог мужа, иако је протокол подразумевао да они увек буду виђени заједно".

"Јованка је била веома посвећена детаљима, невербално је комуницирала кроз своју одећу на нивоу који је прилика захтевала", рекао је Тодоровић.

Тодоровић је истакао да Броз није била само конзумент, већ је активно учествовала у дизајну своје одјеће и о томе водила рачуна.

"Она је била краљица социјалистичког гламура", закључио је Тодоровић.

Модна дизајнерка и костимографкиња Маја Недељковић Давидовац истакла је да колекција хаљина прве даме има непроцјенљиву умјетничку вриједност.

"То пре свега важи за културни идентитет Србије, за културну и модну баштину Србије и читавог региона, али и за светску модну баштину, рекла бих", сматра Недељковић Давидовац.

Кустоскиња и музејска савјетница Мирјана Менковић навела је да је ауторски тим поставке био веома затечен када је у Јованкиној кући затекао све у савршеном реду, као и организацијом која је међу њеним предметима владала.

"То је део њене личности. Било је евидентно и да је врло пажљиво и хронолошки одлагала предмете, имајући апсолутну свест о томе да то треба сачувати. Ти предмети веома су пажљиво паковани и фантастично очувани, али то је и до њиховог изузетног квалитета", каже Менковић.

Због великог интересовања јавности, трајање поставке "Јованка Броз у боји" продужено је до 15. децембра.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана